Онлайн консултации с д-р Милена Янкова – специалист по педиатрия и детска пулмология

• 281 338
  • 4 333
  •   1
Отговори
# 3 735
  • на село
Здравейте д-р Янкова ,

От средата на декември синът ми на 3 г,10 м.е с кашлица .Беше 8 дни на Панцеф , 6 дни на Сумамед.Снимката показваше " усилен белодробен рисунък крайхилусно ,увеличени хилсни сенки" без други изменения. Към днешна дата без температура ,жизнен , останаха 5-6 до 10 влажни покашляния за деня.
Личния лекар го слуша и смята ,че сме за налагане с хардал - 3-4 дни.Притеснявам се ,защото не съм го правила и не знам само това ли е начина или просто да изчакам да отмине кашлицата.
Благодаря Ви предварително за отговора!

# 3 736
Здравейте! Simple Smile
Искам да взема на синът ми Easyfish oil Q ( тези с Холин-а и витамините от група Б). Преди съм ви питала за Beta Glucan-а и тези само с омега и вит. Д и знам, че няма проблем за дете на 2 години, въпреки, че пише от 3. Обаче сега за първи път даже и чувам за Холин и съм озадачена дали е ОК за двегодишно? Както и витамините от група Б? Той си пиев обикновеният easyfishoil и не сме имали никакви проблеми, та за това искам да пробваме и easyfish oil Q.

Сигурно звуча като спонсориран профил вече с тези витамини, за което се извинявам...

# 3 737
Здравейте!
Искам да питам за възрастен, болен от едностранна пневмония, пети ден пие Панцеф и има все още температура.
Това нормално ли е и налага ли се включване на още един антибиотик?
И на кой ден се прави контролна рентгенова снимка на дроба?

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 15:36 от monii

# 3 738
Добро утро, др Янкова! Детето ми е на 9 навършени месеца, караме 10 месец. Снощи към 17,30 падна от спалнята ни😔. Много се разплаква, главичката му беше за червена от едната страна, явно беше паднал на тази страна. Бързо мина червеното, гледах телцето да няма някакви синки, нещо червено нямаше. За всеки случай го държах буден, не му дадох да заспи, макар да беше време за втората му дремка. Беше си весел, игра си. Не е губил съзнание. Няколко пъти само плювна от млякото, но не се беше оригинал като яде, а и пръстите са все в устата и вчера цял ден си го правеше това. Снощи си заспа веднага след баня, при положение, че преди това не беше спал и не се е будил през нощта. Според вас трябва ли да се притеснявам все още? И за нещо да следя? Благодаря ви предварително!
Минало е доста време, така че вече няма нищо притеснително .

# 3 739
Здравейте,
Детето още е с температура,  предполагам това означава ,че не е от Зентела. Какви изледвания бихте назначили? Прегледаха я, не установиха нищо - евентуално вирус. Но не назначиха изледвания, само да давам Нурофен. Достатъчно ли е? Боли я коремче, високи температури вдига до 39.

Здравейте  д-р Янкова,
Дадох на детето следобяд едно хапче Зентел както препоръчахте и вечерта вдигна температура.  Дадох нурофен защото беше 38. Видях че го има като странична реакция на Зентела, но все пак ми е притеснено.
Здравейте, температурата не е от Зентела. Явно си е хванал някаква вирусна инфекция . Изследвайте го за грип или КОВИД .

# 3 740
Здравейте, доктор Янкова.
Детето ми е на 1 година и 3 месеца, от вечерта на 29.12 започна да вдига температура,  установи се червено гърло. След прием на сироп Атусин, капки финистил, витамин Ц и Нурофен за температурата - общо 3 дни, я заведохме на контролен преглед, всичко беше наред. Ден по-късно започна давеща кашлица, звучи като храчка на гърлото. Кашля рядко, но направо се задавя.
Жизнена е иначе, не вдига вече температура.
Ще я заведем на преглед, но се притеснявам да не се влошава.
Възможно ли е тази кашлица да е от сиропа Атусин?
Кашля от вирусната инфекция, не от сиропа.

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 11:10 от Рaдост

# 3 741
Здравейте, какво е лечението при положителен тест за Токсокароза за дете на 6 г, 15 кг? Благодаря!

Здравейте, това изследване показва, че някога е изкарало токсокароза, а не че в момента е болно.

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 11:10 от Рaдост

# 3 742
Здравейте д-р Янкова ,

От средата на декември синът ми на 3 г,10 м.е с кашлица .Беше 8 дни на Панцеф , 6 дни на Сумамед.Снимката показваше " усилен белодробен рисунък крайхилусно ,увеличени хилсни сенки" без други изменения. Към днешна дата без температура ,жизнен , останаха 5-6 до 10 влажни покашляния за деня.
Личния лекар го слуша и смята ,че сме за налагане с хардал - 3-4 дни.Притеснявам се ,защото не съм го правила и не знам само това ли е начина или просто да изчакам да отмине кашлицата.
Благодаря Ви предварително за отговора!
Здравейте, тази кашлица е остатъчна, просто изчакайте и тя ще спре .

# 3 743
Здравейте, късно ли е да поставя първа доза назална ваксина против грип на детето ми? Колко време след поставянето може да тръгне на градина? Също ме интересува ако след 30 дни точно се падне, че е болна и не можем да поставим втора доза проблем ли е да се постави по-късно?
Благодаря!

# 3 744
  • Г. О.
Здравейте.
Детето(2,5г.) преди 8 дни имаше висока температура - 39 градуса. Поддържа я един ден, давах Нурофен и аналгин и я смъкна. Други оплаквания нямаше. След като я смъкна, не е кашляло, не се е оплаквало от болки в гърлото, хранеше се нормално и пиеше много вода.
Възможно ли е все пак да е имало зачервено гърло(от което да вдига температура само един ден), съответно наличие на стрептококи? Не знам да е имало контакт с болно дете от скарлатина, но все пак посещава ясла и е сред други деца. Ако има наличие на стрептокок, възможно ли е да е безсимптомно, т.е. да има бактерия, но вече 8 дни да е без други оплаквания?
Тогава бяха празнични и почивни дни и изобщо не се сетих да попитам лекар дали трябва да се пусне изследване на гърлен секрет.

# 3 745
Какво бихте препоръчали да се излдва на дете със следния проблем. Преди 2 седмици се оплака от болка в корема, ходи пи голяма нужда и след малко повърна еднократно. Днес, две седмици по-късно се случи същото. След като повърне болката минава. Като цяло е трудна с яденето и не яде много.

# 3 746
Какво бихте препоръчали да се излдва на дете със следния проблем. Преди 2 седмици се оплака от болка в корема, ходи пи голяма нужда и след малко повърна еднократно. Днес, две седмици по-късно се случи същото. След като повърне болката минава. Като цяло е трудна с яденето и не яде много.
Съжалявам, но трябва да се консултирате с детски гастроентеролог .

# 3 747
Здравейте, късно ли е да поставя първа доза назална ваксина против грип на детето ми? Колко време след поставянето може да тръгне на градина? Също ме интересува ако след 30 дни точно се падне, че е болна и не можем да поставим втора доза проблем ли е да се постави по-късно?
Благодаря!
Здравейте, вече сме в разгара на грипния сезон и вече е късно да слагате ваксина.

# 3 748
Здравейте, какво е лечението при положителен тест за Токсокароза за дете на 6 г, 15 кг? Благодаря!

Здравейте , това изследване показва , че някога е изкарало токсокароза, а не че в момента е болно.

Благодаря, но тази ларва не е ли паразит, като веднъж е влязла в организма, без лечение едва ли е излязла. Не трябва ли да се обезпаразитява? Четох, че много поразии може да направи в тялото.

# 3 749
Благодаря!
Здравейте, вече сме в разгара на грипния сезон и вече е късно да слагате ваксина.
Благодаря за отговора! Вече закупих една доза. Да я изхвърля ли или все пак мога да я сложа?

Общи условия

Активация на акаунт