Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Правни насоки от адв. Лора Томанова и адв. Светлана Кирева

 • 24 416
 • 241
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 74
Здравейте имам влязло в сила решение да издръжка на дете от февруари месец тази година.Бащата до момента не е платил нито един месец.Четох ,че мога да внеса жалба до прокуратурата.Въпроса ми е мога ли сама да внеса тази жалба ,без адвокат?Какво трябва да впиша в жалбата?

# 16
 • София
 • Мнения: 7
Здравейте,
имам проблем със съседа, който обитава апартамента под моя. В една от стаите е разположил компютри или сходни устройства, както и голям вентилатор. Всички те вдигат постоянен шум, който е много дразнещ. Опасявам се освен това от излъчванията от тези устройства.
Не мога да кажа какви са устройствата. Преди време той беше споделял, че копае крипто валута. В разговори с мен казва, че те му служат, за да има интернет, защото той не ползвал интернет като мен/моя. Няма да ви преразказвам, принципно с него не може да се води комуникация, затова и пиша тук.
Аз го питам защо не ги изнесе в помещение под наем, той отрича това да било стопанска дейност, ако изобщо ме разбра, твърди, че си произвежда интернет, за да си го ползва, занимавал се с това - с хардуер. Иначе плащал 1600 лв ток за тях. ... Чувала съм мъжете, които му помагат и носят разни неща, да му казват, че ще му помагат да ги поддържа денонощно.
Така.
Не знам дали мога да докажа дали има излъчване. Факт е обаче, че във времето, когато спях над устройствата, се събуждах подпухнала, а след третата година ми откриха възел на щитовидната жлеза и се наложи операция. Шумът и фините вибрации ужасно ме изнервят, въпреки че вече месеци не живея във въпросната стая.

Преди години бившият ми съпруг беше подал жалба до общината. Преди това беше ходил до РЗИ и доколкото ми каза, от там го посъветвали да отнесе въпроса до общината. От общината дойдоха и говориха със съседа. Казали (насаме) на бившия, че не могат нищо да направят, могат да разчитат само съседът да се стресне. И оттогава сме все така. Той тогава изнесе една част, после пак донесе други устройства.

Въпросът ми е - има ли начин да предприема някакви действия с надежда да се разреши този проблем или да търся ново жилище?

Благодаря!

# 17
 • Мнения: 39
Здравейте!
Ситуацията ми е следната: от началото на Ковид пандемията съм безработна - напуснах работа, за да гледам малките си деца. Съпругът ми работи, заплатата му е много добра и е напълно достатъчна до степен дори да не получаваме никакви помощи, въпреки, че аз не работя. Откакто съм вкъщи, обаче, отношенията ни не вървят на добре и все по-често ме заплашва, че ако се разведем ще ми вземе децата. Основният му довод е, че аз реално нямам никакви доходи. Ключов момент в проблема е, че дори в момента за издръжката на цялото семейство той "отпуска" от заплатата си 900 лева с които трябва да покривам всички нужди на децата, сметки, храна, дори неговите разходи. Заплатата му е много повече, но той си я "спестява".
След този дълъг и досаден разказ въпросът е: имам ли някакви шансове при развод съда да ми остави децата? Имам при кого да отида и да ми окаже финансова и морална подкрепа докато започна работа. Имам три висши образования и не малко допълнителни курсове - ще си намеря работа сравнително лесно. Проблемът е, че тук, където живеем, градчето е изключително малко. А и той настоява работата ми да е такава, че хем да водя и взимам децата от учебните им заведения, хем да работя фул тайм, хем заплатата да е конкурентна на неговата. Което е невъзможно. Отделно, че с тези локдауни буквално няма на кого да оставям децата дори за 10 минути, а са твърде малки, за да се гледат сами. Той категорично отказва да полага грижи различни от оставянето на някакви пари. Тревожи ме какво би се случило с децата ми ако съдът наистина ги остави на него, а мен ме няма...
Предварително благодаря за отделеното време!

  # 18
  • Мнения: 119
  Здравейте, poison91,

  Съгласно българското законодателство няма пречка лицето, което счита че са му накърнени различни права, граждански, имуществени, неимуществени и т.н, както и в случай че е пострадал от престъпление, да предявява, подава, изготвя съдебни документи до различни институции, съдилища, прокуратура. Сигналът до Прокуратурата следва да съдържа всички факти и обстоятелства относно неплащането на издръжка.

  # 19
  • Мнения: 119
  Здравейте, invicta,

  Съгласно Закона за управление на етажната собственост, всеки собственик е длъжен да не извършва в своя самостоятелен обект или част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното. В жилищна сграда офиси могат да бъдат разположени на първи или полуподземен етаж, а в останалите случаи се изисква нотариално заверена декларация, че всички съседи, граничещи със съответния самостоятелен обект, са съгласни помещението да бъде използвано за офис, ателие и т.н. Възможните варианти за предприемане на действия, в случай че изискванията не са изпълнени, са следните: депозиране на жалба до Общината, жалба до Контролен орган, който следва да извърши проверка дали жилището има предназначение за офис и дали същото отговаря на изискванията за безопасност, свикване на Общо събрание, с което може лицето да бъде предупредено или директно да се вземе решение за предприемане на действия по извеждането му от етажната собственост, като се констатира, че не се спазва Правилника за вътрешения ред и правилата,  приети в Закона за управление на етажната собственост. Възможно е да се предприемат и различни действия по съдебен и административен ред.

  Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 13:31 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 20
  • Мнения: 119
  Здравейте, alex_ivanova88,

  Съдебната практика в сферата на семейното право и конкретно относно родителските права има много различни правни аспекти. В определени случаи родителите успяват да постигнат споразумение относно родителските права и режима на лични отношения, издръжката и местоживеенето на децата. Когато това е невъзможно, съдът ще съблюдава основно за интересите на малолетните деца. В този вид производства се изготвя социален доклад, разпитват се свидетели, понякога се назначават експертизи и се прибягва до изслушване на децата съгласно Закона за закрила на детето. Основните критерии, които се съблюдават от съда са следните: родителските качества, полагане на грижи и умения за възпитание, морален лик на родителите, привързаност на децата, пол, възраст, лично социално обкръжение и т.н. Съдебни решения, с които се лишават или ограничават родителските права,  са възможни, когато някой от родителите упражнява някаква форма на насилие, при доказан алкохолизъм или употреба на наркотици и т.н., както и при други тежки провинения.

  Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 18:44 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 21
  • Мнения: 770
  Здравейте адвокат Тома нова и адвокат Кирева.
  Аз искам да ви попитам следното.
  Моя съпруг има теглен кредит от 2000лв от банка но не успя да го погаси през 2007 година.
  Искаме да купим и дарим един малък имот на сина ни който е на 9 Месеца.
  Има ли вероятност банката да развали сделката..
  От тегленето на кредита са минали  14 години.

  # 22
  • Мнения: 2
  Здравейте! Благодаря Ви, че правите това, наистина сте от помощ на много хора! Много съм щастлива, че намирам темата точно сега, когато се интересувам от един въпрос...
  Въпросите ми (и нуждата от съвет) са свързани със семейното право. В момента съм на 23 години. Предстои ми да бъда 4ти курс, редовно обучение, специалността ми изисква следобедните часове да бъдат уроци по специалните ми предмети, затова нямам възможност да работя...Родителите ми са разведени, това се случи, когато бях първи клас... до 18годишна възраст получавах месечна издръжка от 50лв. Майка ми така и не увеличи издръжката, макар че учех в друг град и сумата беше.... Нищожна за нуждите ми.. Беше я страх, нямахме финансите за това да заведе дело... Или я беше страх, не знам... Ще се опитам да не изпадам в повече подробности, а да превключа към директните ми въпроси за този момент. Какви са моите шансове да успея да го осъдя - майка ми е безработна, изцяло в сивия сектор - художничка, живеем.... Бедно не е думата да опиша... За да се образува дело, трябва ли да се регистрира като безработна... (тя не го иска)..? Нямаме никакви имоти с мама. Тя живее с баба, тя е 80%инвалид и мама и помага финансово, когато може.. Баща ми работи като строител в Горна Оряховица. Живее сам. Няма друго семейство. Никога не е имал бащински инстинкт към мен, не ми е купувал нищо! Закупи си апартамент и си го обзавежда пре-скъпо... Могат ли да бъдат разпитани свидетели, ако да, какви? Има ли минимална сума за издръжка при пълнолетните учащи? Осъждането за минало време важи ли при пълнолетните учащи? Ако да, за колко време назад мога да го осъдя? И според Вас да се опитам ли първо да говоря с него (което се е случвало много пъти, но винаги ми се смее и ми казва, че няма как да стане, защото си оправя апартамента и изплаща заем, който е теглил за него, било време да помисли за себе си, едвам се бил "отървал" от 50лв, които ми даваше... ) Ако може да се приеме като заплаха от негова страна, когато поисках да ми праща някакви пари на месец, докато съм студентка (съгласи се на 100лв. "с многооо лишения" и то не редовно.. ) ми каза: "ако решиш да правиш нещо, не можеш, защото си изплащам заема". Преди развода... Той се държеше отвратително с мен... С майка ми също. Майка ми се опитва колкото може да ми помага... Аз трета година подред работя за по 8 седмици, летата, в Англия, на бригада, за да мога през годината да се издържам с тези пари, които изкарам... Тази година парите ще трябва да ги вложа в закупуването на инструмент, нужен за следването ми. Преподавателите по специалните ми предмети изискват от мен да бъда там лятото, за да мога да се подготвям за конжерти през есента, а аз нямам избор и отново заминах, за да миже следващата учебна година да имам какво с какво да живея. Искам да завърша нормално и другата година да не ми се налага да идвам. Лятото ми да мине в готвене на програмата за септември... Миналата година с приятеля ми, с когото заедно живеем на общежитие, си разделихме пари и аз изкарах шофьорски курсове и си взехме автомобил, той се води на мое име... Това пречка ли е за делото? Искам да разбера дали съществува шанс да успея да го осъдя за някаква сума... Благодаря Ви предварително! Извинявам се, но се опитвам максимално да кажа необходимото, но не знам кое от всичко е от значение за едно такова дело.
  Поздрави!

  Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 22:45 от Симона Йорданова 700940

  # 23
  • Мнения: 119
  Здравейте, Tan4eto.23,

  При сключен договор за банков кредит и за съществуващи задължения по него се прилага петгодишна давност за задълженията за главница и тригодишна давност за задълженията за лихва. Началният момент на погасителната давност за всяка вноска започва да тече от момента, в който същата е станала изискуема. В случай че са предприети действия от частен съдебен изпълнител, давността се прекъсва. При образувано изпълнително дело, следва същото да бъде проучено от адвокат, с оглед извършване на преценка за настъпила погасителна давност по изпълнителното дело. Давността не се прилага служебно, необходимо е същата да бъде заявена, което може да се осъществи посредством предявяването на отрицателен установителен иск или чрез възражение в заповедното производство, а впоследствие и в исковото производство. При образувано изпълнително производство, съдебният изпълнител може да предприема действия, които са съразмерни с размера на задължението, като се отчитат всички данни и обстоятелства по делото, процесуалното поведение на длъжника и възможността вземането да остане неудовлетворено. При евентуални претенции от банката, вероятно същите няма да бъдат уважени от съда, при правилно процесуално поведение от страна на длъжника. При вземания с по-малък размер, банката може да се удовлетвори от движими вещи или чрез запор на банкова сметка.

  # 24
  • Мнения: 119
  Здравейте, Симона Йорданова 700940, съгласно българското законодателство всяко едно пълнолетно учащо се дете има правото лично и от свое име да предяви  иск пред съответния районен съд за присъждане на издръжка от своя родител, като следва да знаете,  че за да бъде основателна подобна претенция трябва да бъдат налични следните четири кумулативни ( и четирите следва да са налице едновременно) условия:
  -   претендиращият издръжката следва да се обучава в средно или висше обучение в редовна форма на обучение, не и в задочна или дистанционна;
  -   пълнолетното дете трябва да е до 20-годишна възраст, ако се обучава в средно учебно заведение, или до 25-годишна възраст, в случай че се обучава във висше учебно заведение, в който именно срок последното притежава правото да иска издръжка от своя родител;
  -   следва да не е налична възможност по отношение на  претендиращия издръжката да се издържа от доходите си или от използване на имуществото си (с оглед на това изискване следва да бъде направена  внимателна и цялостна преценка дали  съществува възможност за издръжка от движимата вещ – МПС, която се споменава във въпроса, както и от получените от бригадите в чужбина парични суми);
  -   родителят, от когото се иска издръжката, следва да може да я изплаща на пълнолетното си дете без особени затруднения, като с цел установяване на това обстоятелство в рамките на съдебното производство се осъществява преценка на имуществото му.

         Издръжката може да се претендира и за минало време – най-много за една година преди предявяване на иска, в случай че всички изискуеми предпоставки са налице и за целия изминал период.
        
       Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи, като минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата, като за разлика от задължението за изплащане на  издръжка, дължима на непълнолетно дете, това задължение не е безусловно.
        
       В рамките на съдебното производство могат да бъдат разпитвани свидетели по въпросите за нуждите на пълнолетното учащо се дете и финасовите възможности на родителя, от когото се иска издръжката. Искът, както бе уточнено и по-горе, се предявява лично от страна на пълнолетното дете, с оглед на което трудовоправният статус на родителя, от когото не се претендира издръжката,  няма каквото и да било правно значение, още по-малко е процесуална предпоставка за предявяване на иска.

        По отношение на въпроса дали следва да говорите със своя баща предварително, то питането не е юридическо, а  лично и психологическо, поради което и от наша страна няма как да бъде преодставен отговор.

       P.S. Благодарим за положителната оценка от Ваша страна, тя е изключително ценна за нас! Адмирации за готовността Ви да търсите защита на правата си!

  # 25
  • Мнения: 770
  Благодарим ви за бързия отговор.
  Но не сте ни отговорили можем ли да пишем закупения имот на 9 месечния ни син без банката да ни попречи или съдия изпълнител.
  Има ли вероятност банката да развали сделката ако имота е записан като дарение..
  Лек ден

  # 26
  • Мнения: 2
   Благодаря Ви! Страхотни сте, пожелавам Ви здраве, развитие и все така човешко отношение! Simple Smile /list]

  # 27
  • Мнения: 1 015
  Здравейте!
  Казусът накратко е следния:
  - наследствен имот
  - трима наследници, 2-ма малолетни
  - майката на малолетните няма брак с наследодателя, преди смъртта му не са живяли заедно, но претендира, че неговата воля е била имота да остане за малолетните наследници; с майката на пълнолетния наследник е разведен отдавна
  - няма завещание, дарение или друг писмен документ
  Ако заведа дело за делба, кой ще плати разноските?
  Имам ли право да запечатам имота до произнасянето на съда?
  Ако тя използва имота /аз към момента нямам достъп/ мога ли да искам обезщетение/наем?
  Мога ли да претендирам пред съда пропуснати ползи за периода до съдебното решение?
  Благодаря за отделеното време!

  # 28
  • Мнения: 112
  Здравейте. В неплатен отпуск съм за гледане на дете до 8г.възраст. На цял щат съм.Имам ли право, докато съм в неплатен отпуск, да започна работа при друг работодател, на пълен работен ден. Необходимо ли е да уведомя първият си работодател за това?

  # 29
  • Мнения: 210
  Здравейте и предварително благодаря за отговора Ви! Искам да попитам следното,   в майчинство съм, като на 04.09 изтича първата ми година от него. Бременна съм с второто си дете и терминът ми е за края на месец октомври. Мога ли да ползвам 45-дневен болничен, трябва ли да се връщам на работа, за да го ползвам евентуално и как стои въпросът с платените ми отпуски за това време?
  Благодаря!

  Общи условия

  Активация на акаунт