Холистичен подход към здравето и щастливия живот. Онлайн консултации с Ники Суков

 • 34 900
 • 178
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 736
Ям абсолютно  всичко, не се ограничавам от нищо , освен люто и газирано. Теглото ми  е под минимума и  наблягам в последно  време на месото. По принцип  обичам повече зеленчуците, но  сега се опитвам да кача малко килограми. Няколко месеца се борих  с гастрит и  тогава свалих  доста.

Гастритът е признак на продължителна несигурност и първият пробив може да започнете с любов към себе си и само-одобрение. Избягването на люто и газирано много помагат за облекчаването му и това са няколко добри стъпки, които вече сте предприели.

За качването на теглото само ще ви припомня, че най-големите животни в природата са тревопасни (водорасли в т.ч.), така че месото може да не крие решението на вашето търсене задължително. В допълнение, насочете избора си върху истинска храна, богата на хранителни вещества и с минимална обработка.

В детайли винаги можем лично да обсъдим други предложения.

Благодаря за съветите,  определено ще се вслушам. А за несигурността сте абсолютно прав и  нямах представа , че двете неща са свързани. Със сигурност по-лесно ще контролирам какво ям отколкото  емоциите си , но ще опитам .

# 31
 • София
 • Мнения: 91
Здравейте, запалихте интереса ми с месото и кръвните групи, и ако може с 2 думи малко информация Simple Smile Благодаря.
Имам подозрения относно темата... Simple Smile

Първо, това е само теория и тя има в малка или голяма степен приложимост върху всеки човек, защото е резултат на метанализ, но в никакъв случай не диктува предопределеност. Аз я сравнявам със зодиите...

За да си представите най-добре теорията, си припомняте човешката еволюция. Така, според нея, когато сме били пещерни хора е възникнала 0-вата кръвна група: месоядни, древни (буквално визуализирайте картините от учебника по история). С възникване на първите цивилизации край реките Ефрат и Нил започва отглеждането на зърнените и тогава възниква и втората кръвна група - А - вегани/вегератианци, ядящи зърнени. След разселването към Северна Евразия и Северна Америка, човекът пак се обърнал към дребни животни (птици, зайци, кози, овце) и риба като източник на храна и тогава сме започнали да ползваме техните продукти (яйца, мляко), което е и менюто на В кръвна група. По Христово време възниква и съвременния човек (АВ), който добре възприема всички храни и най-лесно толерира хранителните добавки.

Като доказателство за тази теория се използва, че 0-ва група е най-разпространена на земята и най-рядка е АВ. Има и диспропорции в различните раси.

Това е накратко. Има и много други детайли, които касаят предразположеност към болести, подходящи физически занимания и т.н. Искам все пак да ви припомня, че съществуват над 120 теории (диети) за храненето на човек -- коя по-приложима, коя не чак толкова. Освен това в кабинетите на издателските къщи събират прах още такива ръкописи с други теории и, само защото не се е намерил кой да ги рекламира, не са залели книжарниците и другите медии.

# 32
 • София
 • Мнения: 91
Обикновено следя с какво се храня. Избягвам пържено и полуфабрикати. Гледам менюто ми да е предимно от зеленчуци и месо, салати, млечни продукти. Плодове в малки количества. Газирано много рядко, алкохол също рядко. Много обичам сладко(шоколад предимно) и си хапвам по 2-3 парченца след обяд или вечеря. Също пия по едно кафе на ден. Обикновено хапвам малки порции. Не съм с наднормено тегло, но имам няколко килограма, които искам да сваля.
Преди 2 месеца родих второто си дете, кърмя го. Обаче от 2-3 седмици усещам как наблягам все повече на въглехидрати, как ми се ядат по- големи порции и все повече сладки. Направо не мога да се позная. Възможно ли заради недоспиването и напрежението да залитам към храната? Някакви дефицити ли имам за попълване?
Не се чувам добре, защото започвам да качвам килограми.

Лактацията е най-изящния начин за връщане на услугата, която природата е измислила, за да ви овъзмезди, че жертвате тялото си по време на бременността. Но следва и моментът, в който това следва на престане и да започнете да се грижите за себе си, без да давате всичко за бебето. Балансът е ключът.

Ако има нещо, което бих ви предложил, е да разчитате на този глад за сладко/въглехидрати, но с нова гледна точка. Тялото ви е в дефицит на някои от следните: хром, въглерод, фосфор, сяра, триптофан, азот, и това може и да не се вижда на лабораторните анализи (аз вярвам повече на тялото си, а не на някакви анализи проведени с мои течности извън него, а вие?).

Сега, за да не налитате на сладкото и тестените, си ги набавете с любими храни: от групата на протеиновите (и растителни, и животински), ядки и семена, плодове и зеленчуци.

Ако имате още въпроси, може да го обсъдим лично.

# 33
 • София
 • Мнения: 91
Така е, благодаря!
Въпреки "ограниченото" ми хранене според другите - изследванията ми са стабилни и в норма и без отклонения, дори вродената ми таласемия е с по-добри показатели от преди.
Но аз изключително вярвам, че здравето ми е в пряка зависимост от мислите ми и от начина, по който преработвам емоциите си и нивото на съзнанието ми към момента.

За осъзнат човек като вас с удоволствие препоръчвам Луиз Хей, Уейн Дайър или Валерий Синелников. Те имат най-близката до вашата трактовка на живота. Аз лично намирам много вдъхновение в Луиз Хей.

Приятно четене!

# 34
 • Мнения: 12 473
Очаквах по-тежка артилерия да ми предложите. Simple Smile)
Харесвам Ви, с радост се “запознах” с Вас.

Бих си позволила да дам обратна връзка - записах се за безплатна консултация, получих е-meil за потвърждение за заявка, но повече нищо.

# 35
 • София
 • Мнения: 91
Бих си позволила да дам обратна връзка - записах се за безплатна консултация...

Свел съм автоматиката до миинмум. Кога е станало това "разминаване"?

# 36
 • Мнения: 12 473
В първия ден, когато пуснахте темата.

# 37
 • София
 • Мнения: 91
Как да се срещнем?I. Ако търсиш персонални предложения за хранене и лични съвети за здравето и начина си на живот, консултация с мен може да една нова възможност за теб. Ето как може да ме намериш.
Стъпка 1. Избери час и начин на провеждане на сесията (на живо или онлайн) https://l-url.co/wEuIq
Стъпка 2. Провери си пощата (или папката спам) за моя имейл, потвърждаващ резервацията ти, включващ въпросник и още инструкции. Възможно е по същото време да ти звънна;
Стъпка 3. Попълни въпросник за Здравна История, включен в горния имейл;
Стъпка 4. Посети ме в уговорения ден и час;

II. Ако търсиш общи насоки за храненето, здравето и начина на живот моят блог https://l-url.co/Yunxr и моите рецепти https://l-url.co/ykwgw са на твое разположение.

III. Ако нямаш време да се ровиш във всичко това, за да търсиш, абонамент в моя клуб „Хранене за Красота“ ти позволява да получаваш през седмица на пощата си, имейл с най-новите рецепти и публикации, избрани от мен. Всичко това тук https://l-url.co/DppvM

Благодаря за вниманието!

# 38
 • София
 • Мнения: 91
Моите малки грехове


В натовареното си и забързано ежедневие ти имаш нещо, което ти служи за емоционална опора -- патерица, както го определя Норбеков -- за да продължиш успешно напред. Но дали е така? Наистина ли успешно продължаваш своя живот с кафе, цигари, алкохол, сладки, соленки, вейпинг, храна, или куп други, вместо да поговориш с близък (както по-често става и е прекрасно) или да потърсиш професионална помощ (когато нещата тръгнат на зле или излязат извън контрол).

За стреса четях като тинейджър в БТА-Паралели и не проумявах „Що за животно е това?” Сега, след години работа по големия син свят започнах да виждам все по-ясно пълния му облик и да разбирам как той само се разраства, подхранван от твоите страхове. Благосъстоянието в нашето общество се измерва с успехи, постижения и придобивки. В еднаква степен и собственичките на бизнеси или работещи работата си жени, подтискат стреса, за да не хранят страховете си с него и така предизвикват тялото си, без да знаят неговия език.А то ти говори. Всяка клетчица е него има своята съвършена функция и когато нещо се обърка, то, първо ти говори с тих глас: „Спри, намали темпото, не яж бързо.", а по-късно крещи с пълен глас и ти причинява болки и трудности, които искаш да отрежеш, коригираш, или да махнеш бързо, за да продължиш по пътя на своя успех, без да разбираш, че вече си се провалила.

Дай воля на чувствата си -- те са част от теб и благодарение на тях ти си жената, която всички познават. Върни достойнството и себеуважението. Няма глупави или малки въпроси: Къде смяташ, че ти изпитваш трудности или ти е трудно? Кои са твоите МАЛКИ грехове?

# 39
 • Мнения: 521
Здравейте, Б положителна кръвна група съм. В момента бременна с второто си дете. Не ям месо вече две години, добре се чувствам, имах акне, което си замина с месото. Страдах от хроничен фарингит, защото премълчавах много неща, и когато започнах да си казвам всичко ,се излекувах. В момента здравословно ме мъчи едно производство на секрет в гърлото, което не се повлиява от спирането на млечните. 
Моят грях като цяло е храната. Толкова много обичам да ям, че не ме бърка да стана и да пътувам 200 км за една определена храна и мога да дам луди пари за един кроасан или панетоне. С килограми нямам проблем, но вкусната и качествена храна ми е страшно удоволствие. Малко ме е срам, че голям човек като мен изпитва такова влечение към храната. Повечето хора ядат , за да живеят. Аз живея, за да ям.

# 40
 • София
 • Мнения: 91
Повечето хора ядат , за да живеят. Аз живея, за да ям.

Здравейте, Виктория,

Много поучителна история, благодаря за смелостта.
Тази слуз, за която говорите, много ми напомня за едно състояние, в което „тялото плаче“ -- всякакви секрети могат да излизат така: сълзи, сополки и, най-вероятно, тази секреция.

Като Б кръвна група вие добре се справяте с млякото и не изключвам кисело мляко да не ви вреди изобщо. Ако сте го спрели по етични причини, вижте какви микронутриенти са ви в дефицит, защото това което казвате за храната по всяко време и на всяка цена, асоциирам с такива дефицити (и тялото си ги иска). В крайна сметка, храните двама човека и състоянието може да отшуми с времето

Други идеи за апетита ви са:
1. Осъзнатото хранене: То започва още с приготвянето на дадена храна. За да не изпадам в излишно теоретизиране, ще ви споделя само, че баба ми почти не ядеше, защото се засищаше в процеса на готвене;
2. Ядене на тъмно и
3. Ядене с малка лъжичка за забавяне на темпото на хранене, но те са приложими за клиенти с притеснения в теглото.

При вас би било интересно да разберем какво точно ви тласка към храната от психо-емоционална страна, защото явно работи добре и тялото ви е в баланс, метаболизмът ви си върши ранотата, и аз не смятам, че е хуманно на този етап да го нарушаваме. Бременността е чудо на природата -- после, с кърменето тялото ви ще се саморегулира.

Ако желаете, заповядайте да обсъдим повече подробности, за да не спекулирам, което не е професионално.

# 41
 • Мнения: X
Аз съм от А+ група. Храня се главно с млечни продукти. Вреден навик ми е, че понякога прекалявам с кафето - 4 чашки на ден, но напоследък много ме изнервят и потрепервам понякога даже.
Имам проблеми със заспиването, чувствам ужасно напрежение, сякаш понякога стягане при дишане, което не ми дава да заспя. Най-голям проблем имам с хемоглобина... Чела съм за храни, които го повлияват, намалявала съм кафета, ограничавала съм млечните продукти, но когато огранича млечните продукти се чувствам слаба и отпаднала.
Но каквото и да правя на следващото изследване установявам, че хемоглобинът е паднал с една единица, а сега заедно с него и лимфоцити.

Попринцип знам какво съветват-след като имам желязодефицитна анемия, то трябва да отида на хематолог и аз разбирам това... Трябва да се помогне за наваксването на желязо, трудно или невъзможно е от 91 да го вдигна на 120... Но аз вдигам кръвно от прием на желязо.
В здравословно тегло съм, 19ИТМ за моята възраст е в норма, но пък доста мускулеста така, че не е съвсем съвсем обективна тази скала. Преди време имах проблем, че не се хранех достатъчно и то няколко години подред (това го споменавам само в случай, че има връзка с останалите оплаквания) . В общи линии старая се да се храня достатъчно в последната година и не смятам да се връщам към лошите навици, но сега пък се чувствам свръхчувствителна към всичко - изведнъж хапчетата и желязото въздействат твърде силно, кафето ми идва твърде силно.
Аз също се чудя как мои връстници се хранят нездравословно и нямат такива проблеми... Не се чувстват слаби, не се чувстват сякаш ще припаднат, не се чувстват сякаш всичко е твърде трудно, тъжно, ангажиращо.

# 42
 • София
 • Мнения: 91
Аз съм от А+ група. Храня се главно с млечни продукти. Вреден навик ми е, че понякога прекалявам с кафето - 4 чашки на ден, но напоследък много ме изнервят и потрепервам понякога даже.
Имам проблеми със заспиването, чувствам ужасно напрежение, сякаш понякога стягане при дишане, което не ми дава да заспя. Най-голям проблем имам с хемоглобина... Чела съм за храни, които го повлияват, намалявала съм кафета, ограничавала съм млечните продукти, но когато огранича млечните продукти се чувствам слаба и отпаднала.
Но каквото и да правя на следващото изследване установявам, че хемоглобинът е паднал с една единица, а сега заедно с него и лимфоцити.

Попринцип знам какво съветват-след като имам желязодефицитна анемия, то трябва да отида на хематолог и аз разбирам това... Трябва да се помогне за наваксването на желязо, трудно или невъзможно е от 91 да го вдигна на 120... Но аз вдигам кръвно от прием на желязо.
В здравословно тегло съм, 19ИТМ за моята възраст е в норма, но пък доста мускулеста така, че не е съвсем съвсем обективна тази скала. Преди време имах проблем, че не се хранех достатъчно и то няколко години подред (това го споменавам само в случай, че има връзка с останалите оплаквания) . В общи линии старая се да се храня достатъчно в последната година и не смятам да се връщам към лошите навици, но сега пък се чувствам свръхчувствителна към всичко - изведнъж хапчетата и желязото въздействат твърде силно, кафето ми идва твърде силно.
Аз също се чудя как мои връстници се хранят нездравословно и нямат такива проблеми... Не се чувстват слаби, не се чувстват сякаш ще припаднат, не се чувстват сякаш всичко е твърде трудно, тъжно, ангажиращо.

Здравейте. Ина,

Напълно вярно е, че на кафето и млечните може да дължите анемията, безсънието и нервността. Те са просто перфектната комбинация, особено като вземем предвид и А кръвната група (вегани, зърнени храни).

В психо-емоционален аспект ще е много полезно да загърбите страха и да потърсите източници си радост в живота, за да може да нормализирате желязото и левкоцитите. Билките и отварите на народната медицина са много ефикасни и е хубаво да посетите най-близката за вас билкова аптека и да видите какво могат да ви предложат.

Историята с нередовно хранене, особено продължителното, обикновено оставя отпечатък върху здравния статус. Не е за изключване възможността за затруднена работа на черния дроб в подобрен случай, но нямам други подробности и, ако заключа нещо, рискувам да ви подведа.

Сравняването с други хора никому не донесло полза и в това отношение йогата учи на много хубави навици като примирение и не-сравняване.

Хранителните добавки имат своите плюсове и минуси, но предписващият ги специалист е добре да следи как откликва тялото ви на тях. ИТМ е сам по себе си не е достатъчен критерий за здравословно състояние и за това холистичния подход може да ви ориентира  по-добре.

Главното е, че нямате някакви болести, които да спъват вашето търсене на баланс, което според мен е единственото ви предизвикателство в момента.

„Храната за едни е отрова за други“ е древногръцки постулат, с който първо запознавам моите клиенти, и ако решите, сте ми добре дошла на лична среща.

Поздрави.

# 43
 • Мнения: X
Благодаря за отговора! Simple Smile

Да, определено има и някаква психоемоционална причина за случващото се.

Иначе аз не обичам едностранно хранене, тоест да е само насочено към растителни храни. Пробвала съм, но ефектът е изтощение, и усещане сякаш не съм си аз. Имам обаче над какво да работя при набавянето на пълноценна храна и обогатяване на тези от растителен произход . Не зная дали оттам идва проблемът с анемията, но със сигурност от там трябва да дойде част от решението на проблема. Да разчитам само на железни препарати е неприятно и временно решение, след което отново ще се появят проблеми.

Послепис: Аз преди много разчитах на сладки сушени плодове и десерти и още много си ги обичам, но вече не са ми ежедневие както преди, тъй като измерих една малко висока захар, дали е било моментно състояние, но явно успявам да вдигна кръвната захар понякога.  Учудена съм-никога не съм наблягала толкова на високо въглехидратите храни и се движа наистина доста и спортувам. Но явно не е достатъчно за мен и моят случай. И спирам дотук да използвам полето да пиша в онлайн консултации, за да не излезе, че съм неблагодарна и несъобразителна. Simple Smile

Пак благодаря за съветите!

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 19:49 от Анонимен

# 44
 • София
 • Мнения: 91
Как се справяш с топлото и какви рискове крият модерните технологии?

С цъфтежа на липите, топлият сезон е официално открит и с това е въпрос на време, преди да ни превземе горещото време, което и без друго е по-вероятно от всякога.

В 21-ви век, първото решение е климатикът и никого не упреквам за това. Но можем ли да го избегнем или да се справим без него, ако обстоятелствата го наложат?Сподели своите идеи и впечатления, за да проверим и развенчаем истини и заблуди битуващи в градския фолклор?

След време ще си позволя да дам своята интерпретация  на тях.

#жега #лято #климатик #многотопло #горещини #вода #хранене #топломие

Общи условия

Активация на акаунт