Безплатен съвет от диетолога Ники Суков - задайте въпрос в тази тема!

  • 66 054
  • 276
  •   2
Отговори
# 270
  • Мнения: 1
Здравейте
Възможно ли е да ми съставите някаква диета за отслабване ?

# 271
  • Мнения: 10 872
Здравейте. Аз благодаря за съветите. Аз съм много добре в последните месеци. Внимавам с храненето, следя си кое ми е добре и кое не.
И аз имам един въпрос.  Варих жито. Много обичам. После се замислих дали житото е също така калорично и причинява същи проблеми при евентуални непоносимосто както хляба. Нали и хляба се прави от житни ?
Ясно ми е че не е все едно да яде човек купичка сварено жито и филия хляб. Но не знам точно разликите и влиянието .
Впечатли ме недовиждането ми на недостатъците на топлата вода с мед рано сутрин и предполагам и тук нещо недовиждам. 

# 272
  • Мнения: 160
Привет!

На какво се дължи уголемено коремче от пъпчето надолу?

*Извинявам се, ако вече е отговорено!

# 273
  • София
  • Мнения: 143
Здравейте
Възможно ли е да ми съставите някаква диета за отслабване ?

Здравейте, Марияна.

Благодаря Ви за отправеното запитване.

Щом като не сте се поинтересували от работата ми, навярно е редно сега да Ви обясня.

Аз съм здравен инструктор по интегративно хранене и помагам на хората — в процеса им на работа с мен — да възстановят баланса, който са изгубили (това те наблюдават като излишни или недостатъчни килограми, стрес, липса на енергия и други). В този процес клиентите ми коригират теглото си, добиват прозрения, разбират и научават езика на тялото си и така могат сами да решат какво и кога да ядат, без да им се налага да се насилват и ограничават с диети за отслабване.

Ето защо е срещу моите морални и етични принципи да съставям диети, които, и без друго, не работят в дългосрочен план.

Нека здравето бъде с Вас.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 11:05 от Рaдост

# 274
  • София
  • Мнения: 143
…имам един въпрос.  Варих жито. Много обичам. После се замислих дали житото е също така калорично и причинява същи проблеми при евентуални непоносимости както хляба. Нали и хляба се прави от житни ?
Ясно ми е че не е все едно да яде човек купичка сварено жито и филия хляб. Но не знам точно разликите и влиянието … предполагам и тук нещо недовиждам.  

Здравейте, Белла.

Благодаря ви за интересния въпрос. Съвсем добре нацелвате горещи въпроси.

Житото заслужава внимание целогодишно, а не само по време на житния режим, който приписват на Петър Дънов, а той, милият, само е експериментирал с една монахиня тази практика, без да е стигнал до някакво крайно предложение, което да препоръча. Не го препоръчвам и аз.

Вареното жито (за предпочитане лимец = диво жито) съдържа хубави фибри, протеини и въглехидрати. Сред протеините е глутенът, на който се приписват редица нежелани реакции при някои хора, консумиращи съдържащи го храни. Ако имате непоносимост към него, е възможно да не реагирате, когато ядете варено жито, само защото глутенът се разгръща много повече в тестото под въздействието на водата и месенето (втасване) при приготвянето на хляба и тестените изделия.

Дори и хлябът Ви да е произведен наистина от пшенично брашно, в него нерядко се добавя допълнително глутен, само за да стане по-пухкав и по-издържлив. За съжаление, изобретателността на хранително-вкусовата индустрия не спира дотук. Индустриалният хляб често съдържа вредни съставки като калиев бромат, азодикарбонамид, частично хидрогенирани масла и редица консерванти. Те могат да са риск за здравето Ви и често не са посочени на опаковката, което да Ви затрудни да разберете какво ядете. Захарта е пословична нелепа съставка в такъв хляб, но това го прави вкусен и евтин, а тогава всичко друго няма значение.

Темата с калориите може да обсъдите с някой физик. Това е абсолютно неприложима теория в храненето, датираща от ранния 20-и век. Тя е съшита с черни конци и вкарана в употреба, за да се продават токсични, диетични имитации на храна (свръхпреработени храни), която бавно и сигурно убива милиони по планетата (без да съм конспирационист — всеки решава сам за себе си как да си харчи парите).

В заключение, може да решите, че след като вареното жито Ви понася добре, а и го харесвате, е добро за Вас със своите положителни качества. Хлябът, от друга страна, носи рискове, които си спестявате, когато сядате пред купичката си и с пълна сигурност ядете жито, вода и малко сол/подправки/масло.

Нека здравето бъде с Вас.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 11:15 от Рaдост

# 275
  • София
  • Мнения: 143
Привет!

На какво се дължи уголемено коремче от пъпчето надолу?

*Извинявам се, ако вече е отговорено!

Здравейте, Петя.

Благодаря Ви за въпроса.

Моля, разгледайте статията по темата тук https://www.bg-mamma.com/?topic=1817738

Нека здравето бъде с Вас.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 11:16 от Рaдост

# 276
  • София
  • Мнения: 143
Здравейте, можете ли да поясните какво разбирате под прекомерната консумация на BCAA?
Спортуваща съм и с всяка силова тренировка приемам BCAА. Тренирам 5/7 дни, в някои дни двуразово. Дневната доза зависи дали е тренировъчен ден или не и съответства напълно на дозировката на добавката. Една доза от 7,5 g разтварям в 150 ml вода. В тренировъчни дни: една доза преди тренировка и една доза след тренировка. В нетренировъчни дни: понякога пия по една доза сутрин на гладно. Според вас такава употреба може ли да се нарече прекомерна и до какво може да доведе?

Здравейте, Линдичка.

Благодаря Ви за много хубавия въпрос.

„Кой не е пил ВСАА и кой не е чувал за тях!?“ — бих възкликнал, ако започвах статия за тях (и може би е интересна идея. Благодаря!)

BCAA (аминокиселини с разклонена верига) се приемат от запалените по фитнеса, за да подпомогнат растежа на мускулите, да намалят мускулната треска и да подобрят възстановяването след тренировка. Смята се, че те стимулират синтеза на мускулни протеини и помагат за предотвратяване на мускулното разграждане по време на интензивни упражнения.

Споменах ги в контекста на омазняването, защото малко се говори за този им страничен ефект. Когато са повече от необходимото (трактовката ми е по-долу), те се метаболизират, но енергията, която се отделя от тях, се складира като мазнини, а не като гликоген. Всяка енергия (без значение от произхода си), която е в излишък, след попълване на депата от гликоген (черен дроб и мускули), се съхранява като мазнини в депа като черен дроб, мускули, кожа и около органите (висцерална мазнина). Това разпределение може малко да варира в зависимост от генетика, пол и възраст.

За да разберете ефекта на BCAA, ще Ви приведа най-крайния пример, но вие много ме улеснихте, давайки конкретни числа. Добавките са най-често синтетични или извлечени от царевица, за да се избегнат възможни алергични реакции. Ще трябва да изядете приблизително 1,1 кг сладка царевица или 0,5 кг пълнозърнесто царевично брашно, за да получите същото количество BCAA, което се съдържа в 7,5 грама синтетична BCAA добавка. Оставям сметките за Вас.

Трактовката: ако добре усвоявате посочените количества, е достатъчно да си направите ехография на черния дроб и да го следите периодично. Той е първи по веригата (както посочих по-горе) и затова и най-малки петънца омазняване по него ще са един от признаците за прекомерна доза. При прием и на други синтетични добавки мярката е същата.

Нека здравето бъде с Вас.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 11:18 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт