Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 19

• 34 862
  • 752
  •   1
Отговори
  • Варна
Тема за обсъждане на имотния пазар в гр.Варна
За търсещите и предлагащи жилища във Варна.
Споделяйте тук своите лични и преки наблюдения от различните строители, проекти, сгради, цени, качество, квартали, местности и тн.
Успешни имотни сделки на всички, които планират такива.
Ползотворна дискусия и успешни сделки, драги съфорумници.
За всички,които искат да следят темата,но няма какво да кажат по нея,моля натиснете бутона с камбанка "Следи".
Линкове към старите теми:

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 22:17 от Daisy_D

# 1
  • Варна
Ако имате предложения за тема за анкета, споделете. Аз не се сетих за нищо този път.

# 2
Да продължа темата за мощността от преди.
Бегла справка в интернет показва мощност на индукционен котлон 2 до 2.2 кВт, печка 3.3 кВт, проточен бойлер 100 л - 3 кВт.
Дори електрожените не са със 7 кВт мощност.
Гореизброените уреди никога не работят на пълна мощност (с изкл. на проточния бойлер). Включват и изключват. Почти невъзможно е да съвпадне в един и същ момент да се включат всичките заедно, за да претоварят мрежата (да надвишат 11 кВт) .
Имайте предвид, че колко ще е разрешената мощност на всяко жилище се уточнява още при проектирането и съобразно с това са изгражда цялата ел. мрежа - дебелина на кабели, ел.табла, предпазители.
Няма как Енергото накрая да си измисли нещо от себе си.

# 3
Ако имате предложения за тема за анкета, споделете. Аз не се сетих за нищо този път.
Нещо свърано със ръст на цените.
Аз залагам, че ще има още повишение. Поне в следвщата една година.

Мой познат си купи наскоро два апартамента на тъмнозелено, за цени над 1000€/m2. Схемата на плащане е рискова според мен. Дори нямат разрешително.
Какви ли ще са цените след 3г....

# 4
Да продължа темата за мощността от преди.
Бегла справка в интернет показва мощност на индукционен котлон 2 до 2.2 кВт, печка 3.3 кВт, проточен бойлер 100 л - 3 кВт.
Дори електрожените не са със 7 кВт мощност.
Гореизброените уреди никога не работят на пълна мощност (с изкл. на проточния бойлер). Включват и изключват. Почти невъзможно е да съвпадне в един и същ момент да се включат всичките заедно, за да претоварят мрежата (да надвишат 11 кВт) .
Имайте предвид, че колко ще е разрешената мощност на всяко жилище се уточнява още при проектирането и съобразно с това са изгражда цялата ел. мрежа - дебелина на кабели, ел.табла, предпазители.
Няма как Енергото накрая да си измисли нещо от себе си.
Аз това се опитвах да обясня на някои хора, но те все много знаят. Преди да получиш разрешение за строеж подаваш молба в енергото за определена мощност. Енергото ти изпраща предписание, колко мощност ще отпусне, от къде ще се вземе, какво ти трябва да изградиш. Ако те устройва подписваш и вече всичко е ясно. Няма как подписан договор да не се спазва. Ако не те устройва 11 кВ на апартамент искаш повече, но колко ще струва не се знае, може да оскъпи сградата много или директно да ти откажат и ти оставаш без разрешително за строеж.

# 5
dariVale, нямаш представа за какво се говори. Проточен бойлер за бита 100л не е проточен бойлер. Индукционен котлон 2kw е преносим единичен котлон със силно занижени характеристики.
Вярно е, че енергото решава колко мощност ще отпусне на сградата, но не е вярно, че кабела е изчислен за тази мощност. Още от комунизма до сега проектантите залагат кабели за 2, 3 и дори повече пъти по-голяма мощност за битово жилище. Много пъти съм бил свидетел, как след акт 16 заявяваш по-висока мощност и ако те одобрят ти сменят мощността. Никой не сменя кабели, освен ако не е от монофазно на трифазно захранване.

Пускам снимки с по-качествени продукти, да видиш какви мощности имат те.

# 6
Защо е нужна анкета? Нали една потребителка изплува от морските дълбини и каза 15% за следващата година. Аз й вярвам.

# 7
Хоп и аз в новата любима за мен тема Wink
И както казах, до като има кой да дава няма как цената да пада, много е просто.

НО едно забелязвам, колкото по скъпо става толкова по не се продават курниците. Хората като ще дават много пари, стават по претенциозни към имота.

Доста от обявите за имоти, които съм запазил си сядат вече много месеци.

Да кажем искат вече за 2стаен тухла едни 300 000 лева за широк център. и към таза цена добавиш + 5% придобиване + 3% брокер става към 325 000 лева и в повечето случай е за ремонт тоя имот и става една сметка.

И като ще даваш една торба пари гледаш и подбираш повече и може това един момент да обърне нещата, но това са мои приказки и не значат нищо и моята любима фраза - само времето ще покаже на къде ще задуха вятъра Wink

# 8
  • при Arctic Monkeys
Аз предполагам лек спад свързан със затягане в кредитирането и все пак понасищане на пазара и прецинаване на вълната с украинците.

# 9
За да е по-смислен разговора може да се сложат точни времеви рамки. Например следните въпроси:
1. До кога смятате, че цените ще растат? 1-2-5-10 години постоянен растеж?
2. До кога смятате, че ще продължава търсенето? 1-2-5-10 години постоянно търсене?

# 10
Ванга и Нострадамус да прогнозирали 2025г да е много лоша за Европа и мисля, че само подобни събития биха намалили цените.
В условия на рецесия - цените няма да растат, но няма да спадат.
В условия на нестихващи войни, имигранти от Украйна и Израел - цените ще се увеличават.
В условия на проблеми с мощности и свързване към Енерго - цените ще се увеличават.
Общо взето ако няма катаклизми и криза в Европа - цените ще растат.
Преди 3 години приятелка си купи 3стаен в малък град в Германия за 380к евро, сега струва 470к същият. Имаме да гоним европейските цени на имоти, както гоним заплатите.
С минимална заплата 1100лв и средна 3000, няма как да очакваме да си купим 4 стаен апартамент за 100к евро/200к лева, след като при 1100евро минимална заплата в Германия си купуват апартаменти по 500к евро

# 11
Защо сравняваш България с Германия? По-скоро трябва да сравняваш със съседни и сходни държави. Цените на имотите в БГ са най-скъпи спрямо съседните ни спрямо покупателен паритет. Дори Гърция бием. Недоумявам как можеш да сравняваш третата най-голяма икономика в света и първата в Европа с 67мата икономика в света и една от последните в Европа. Хората западна с източна Германия не сравняват, но ние сме тръгнали да се мерим с швабите. Малка п*шка, голем мерак е положението.

# 12
  • Варна
Фърлям боба и казвам постоянен ръст и на двата въпроса. Който иска, да си сложи аларма в календара след 10 години да прочете пак това мнение и ще разберем дали съм права или греша.

# 13
  • Варна
За съжаление дали нарочно, дали са късогледи, но правителството не си дава сметка, че без население няма развитие. Англия е с територия на България, но са 57 000 0000, ами от това идва развитието, не е от нищо друго. Кога ще се проумее това не знам и да се даде приоритет на семействата и децата със среда и облекчения, а не една шепа кучкари да са превзели и да осират зелените площи.

Единственото ми притеснение с имотите е свързано с раждаемостта, но ако ние на народим други ще го направят. Не случайно на нашата територия са били и траки, славяни, прабългари, гърци, турци и.т.н., винаги е имало вълни. Като само с последната народност и ромите не сме се смесили и интегрирали поради твърде непреодолими религиозни различия, а при ромите с расови такива, но ако турците бяха християни щяхме да сме едно цяло в момента. Така, че ще има и следваща вълна, от историческа гледна точка си е време.

# 14
Няма как да гоним цените в западна Европа, тъй като ще е едно вечно гонене и никога няма да ги достигнем. Цените ни не са се качили, тъй като сме взели да ги настигаме по стандарт. Качили са се заради инфлацията, както навсякъде по света, а не заради Еврозоната. Много ми става смешно, когато някой брокер каже, че цените ще растат, защото са най-ниските в ЕС. Те колкото и да растат, пак ще са най-ниските.

Общи условия

Активация на акаунт