За имената и за бебетата отново

• 9 264
  • 163
  •   1
Отговори
Ще пиша като гост по ясни причини.
Имам едно питане и ми се иска да получа съвети, защото съм в объркана ситуация на избор. И явно не мога да се справя.
Значи положението е следното: очакваща бебе жена трябва в реда на нещата да избере име. В семейството на мъжа има традиция, свързана с имената- редуват се през поколение две имена (ще сменя действителните имена със сходни на тях) - примерно Стойко и Петко-бащата е Стойко Петков, синът е Петко Стойков, детето на Петко е Стойко Петков и така нататъък. Кръг до безкрайност. Идва момента поредния син да кръщава дете и свекъра е уверен, че единствен вариант за това е неговото име. Да, ама аз не го харесвам това име и не си представям детето с такова. И към ситуацията вписвам момента, че мъжа е изключително зависим финансово от баща си - един вид препитава се и живее от бащините си доходи. И това поставя семейството ни във вид задълженост към свекъра. Последният не иска и да чуе за компромисен вариант за име, какво остава за такова, каквото на нас с бъдещия баща ни харесва. Налага си мениетои заплашва, че финансите, които ни дава ще секнат ако внукът не  е на негово име. Поставена в гадна безизходица - и да запазя отношенията в семейството, и да направя това, което на мен ми харесва. Все пак става дума за дете, което нося, ще родя и възпитавам. Но свекъра казва след като ще се отглежда с негови пари той ще диктува правила. Ужасно е. Винаги ли ще трябва да се съобразявам, а решенията на мен и мъжа ми като семейство май няма да ги има, ще слушаме свекър.
А при вас ако има такава ситуация как ще действате? Ще се примирите ли и ще влезете ли в кръга на семейната традиция или ще се възпротивите и ще покажете, че си имате мнение по този, а после и по много други въпроси?
Чакам съветите ви!
Благодаря, че ме изчетохте.
  bouquet

# 1
  • ЯМБОЛ
                                А мъжът ти какво казва?Ако сега позволиш да ти се диктуват условия,дълго време ще ти ги налагат!Записваш бебето както си го решила и след това може да се посърдят,но мъжко внуче няма как да отсвирят,след като са такива традиционалисти.Такива хора много държат и на общественото мнение.Спираш да говориш за името,раждаш и ги поставиш при свършен факт.Лошо е,че сте се докарали до там,да сте финансово зависими от родители.Затова се мисли предварително,как ще отглеждате дете,като те вас гледат?!

# 2
Ако парите на дЕдото са чаааааааааааак толкова важни, единствения приток на пари в семейството, ще си помисля, че аз съм си за бой, че съм взела мъж, който не може да си храни детето, ще въздъхна тъжно и ще кръстя бебето Стойко-Даниел (примерно, щото ние с бащата на бебето, или само аз, сме решили, че детенцето трябва да се казва Даниел.
И така Стойко-Даниел Петков Стойков ще се казва така по документи, но всички ще му викат Дани (освен дЕдото  Mr. Green)
Не е прекрасен вариант, ама аз така се измъквам от положение, ако съм успяла все пак да се намърдам в толкова абсурдна ситуация, че млякото и памперсите на детето ми да зависят от името му...

# 3
А как така този бъдеш баща е финансово зависим от баща си?  CrazyВ този случай бих кръстила детето според традицията  Confused

# 4
Ами  то си има приказка - който плаща, той поръчва музиката.

# 5
  • ЯМБОЛ
                  Не давайте поражнчески съвети на бъдещата майка,ами да се вземат в ръце и да не зависят от парите на тати!

# 6
  • София
Изобщо не обсъждай този въпрос с никой друг, освен с бащата на детето. Това как ще го кръстите си е изключително ваша работа и ваш избор. Защо изобщо си разрешила някой си да ти диктува условия и то по такъв вапрос?! Кръсти сина си както искаш, а на свекъра все някога ще му мине, не бой се. По-неприятния проблем в случая, според мен е, че сте се оставили да бъдете финансово зависими от него. Това е неприемливо, големи хора сте. Стегнете се и се издържайте сами. Ако сега позволиш да те заплашват и да ти поставят условия, помисли какво те чака за в бъдеще..... newsm78

# 7
Зависими в смисъл, че има семеен бизнес, оборотен и свекъра движи всичко, мъжа ми включва в редки случаи с помощ, но получава заплата дефакто от баща си  Confused

# 8
  • Русе
Дано се роди момиченце! Laughing

# 9
  • София
Зависими в смисъл, че има семеен бизнес, оборотен и свекъра движи всичко, мъжа ми включва в редки случаи с помощ, но получава заплата дефакто от баща си  Confused
Каквото и да е, не е основание да ти се налага как да кръстиш детето си.

# 10
  • ЯМБОЛ
                      А с какво си запълва времето бъдещият татко?Да не е мамино синче?

# 11
Вие сами сте си избрали тази зависимост. Така, както го описваш, с убеждаване няма да стане ...

# 12
  • София
В така описаната ситуация освен да се съгласите, друг изход нямате.Иначе бъди сигурна,че доста проблеми ще си навлечете.В противен случай трябва да промените живота си корено и да отстоявате мнението си ,а това предполагам,че няма да стане.

# 13
  Нека не бързаме да кълвем момичето  newsm57...
   Много е неприятно да си финансово зависим и да играеш по чужда свирка.За вас е дошло "време разделно" или трябва да се опълчите на властния свекър или да си изживеете младостта под негова команда...

# 14
Налага си мениетои заплашва, че финансите, които ни дава ще секнат ако внукът не  е на негово име.

Зависи колко са ти важни финансите, защото човекът винаги ще си налага мнението докато ви издържа. Сега името, после възпитанието и кой знае още какво.

# 15
... За вас е дошло "време разделно" или трябва да се опълчите на властния свекър или да си изживеете младостта под негова команда...

При хора като него няма такъв филм. Или трябва да станат финансово независими и да се опитат да запазят някакви човешки отношения (което пак не е сигурно), но поне ще избегнат това, което Янечек казва, или да кръстят детето на него.

# 16
На мен работата не ми звучи като "издържане",ами заплащане срещу работа.Това,че бизнеса е семеен....МИрише ми на чисто изнудване тук!

Мъжа ти да си намери друга работа,да се отделите и правете каквото вие решите,защото това вашето няма да е живот просто!Абе как някои жени успяват да се набутат в такива ситуации не знам....(нека не звучи като упрек).

# 17
  • ЯМБОЛ
                     Хубаво е някой да работи,друг да харчи...но идва времето на плащане на музиката все някога.Нали знаете,че свободата във всичките и аспекти се плаща най-скъпо...

# 18
  • София
Ми или кръщавате детето на дядо или мъжът ти си намира друга работа и ставате самостоятелни.
Друг изход не виждам.

# 19
Какво точно означава финансово зависим в случая ?Мъжът ти не работи ли?

# 20
  • София
прочети на миналата страница....

# 21
прочети на миналата страница....
Прочетох естествено "препитава се от бащините доходи" е написала авторката после някой пише за семеен бизнес та затова питам.
Да намерих го .
Мъжът ти да се включва по-често за да не чувствате длъжни или да си намери друга работа.
То и аз в семейната фирма работя ама само да е посмял баща ми да си помисли ,че той ме издържа ......

# 22
Работата си е работа,заплатата -заплата.Какво общо има името на детето...
Мъжа ти да си намери друга работа и въпроса ще се реши.
Иначе свиквайте постоянно да ви надничат под чаршафите,дето се казва.

# 23
Или мъжът ти си намира друга работа....или като му харесва да работи в "семейният" бизнес, който явно си е само на баща му като чета.....ще кръстите детето на него.

# 24
И какво толкова страшно има да кръстиш детето на свекъра. Мойто е така, въпреки че никога не сме били зависими.  Не обичам много свекъра, но детето си обичам безкрайно.  Съжалявам, че не кръстих някое на свекърва си, която беше прекрасна жена.

Последна редакция: пн, 18 май 2009, 20:20 от Трещерица

# 25
ми то може да има и друго-------жилището в което живеят да го е купил свекъра,колите които карат-също,така,че ще им е малко трудно

# 26
И какво толкова страшно има да кръстиш детето на свекъра. Мойто е така, въпреки че никога не сме били зависими.  Не обичам много свекъра, но детето си обичам безкрайно.  Съжалявам, че не кръстих някое на свекърва си, която беше прекрасна жена.
Лошо няма ,ама да ти поставят ултиматуми няма как да е приятно.

# 27
Както са ти казали избора е или си търси работа и късате синджира
или сте зависими докато сте живи.

# 28
По добре съпругът ти да си намери работа с която няма да е зависим от тате и си кръстете детето както на вас ви харесва и отсвирете свекъра.

# 29
Че кво му има на името Петко Стойков? Thinking

А традицията повелява ли да се раждат женски чат- пат?

# 30

Петкана Стойкова и готово Simple Smile

# 31
Аз пък се чудя какви хора имам катот ози дЕдо? Sick Вместо да гледа детенцето да е здравичко, още ми поставя ултиматуми. Е, при мен нямяше да минат. Млади хора сте , ще се справите. А и не вярвам заради едно име да се откаже от сина си  и внука си.Ще му мине.

# 32

Петкана Стойкова и готово Simple Smile
Ми да!
...пък дядото може и златна педнара да извади изпод дюшека  Grinning

# 33
Аз пък се чудя какви хора имам катот ози дЕдо? Sick ...

Ооо, има, има  Tired на моя близка роднина, свекърва й не се качи 6 месеца да види внучката си, а живеят през 1 етаж и то защото не е кръстена на нея. Уточнявам, че те са си по тези традиции и ги спазват - първото дете е кръстено на мъжа й (свекъра)! Второто решиха да е на другия дядо. И пак не бяха доволни  ooooh!

# 34
А и не вярвам заради едно име да се откаже от сина си  и внука си.Ще му мине.

Историята познава и такива случаи ooooh!

# 35
Боже, боже незнам какво да кажа.Какви сърца имат тези хора Rolling Eyes Моите родители и свекито нямат  никакви претенции. Миналата година имах неуспешна бременност  и сега се молят само да е здравичко и всичко да мине добре. Харесали сме име, което няма дори буквичка на никой

Г-жа Инкогнито, кръстете както вие иската детето.Вие го носите ,давате му живот, гледате ги, как смее някой да ви се налага Crossing Arms

# 36
Ми аз преди 12 години бях в подобна ситуация с разликата от финансовата зависимост демек не бяхме зависими ама никък даже,аз и мъжа ми избрахме името на детето след раждането бяха едни сърдитни едни уговорки едва ли не да сменим името ама аз казах да бе да кой го е носил 9 месеца кой го е раждал и кой ще го гледа цял живот че да ми казва как да си кръстя детето след някой друг месец,година всичко отмина и сега наскоро сина ми искаше да му разкажа как сме избрали името му аз му разказах всичко а тои знаете ли какво ми каза оле мамо благодаря ти че не си послушала никой,не мога да си се представя да се казвам друго освен Георги,така че мислете и за децата като избирате име как ще се чустват като големи

# 37
Цитат
Засега детенце ще е момче.
Човекът, който става тема на разговор тук е доста властолюбив и обича да налага мнение. Свикнал децата му да се подчиняват. И сина му през цялото време е под негово крило и сега разбирам, че това му дава страхотна зависимост от бащиното тяло. Апартамента е на свекъра също.  Confused И като говорим с мъжа ми за тези въпроси обикновено се отнася с непукизъм. Уж все му е тая примерно баща му как ще реагира, но знам, че вътрешно не е така.  Rolling Eyes
Значи имаме избор м/у самостоятелност и име и решения в бъдеще, взети от нас или запазваме това състояние и играем по музиката, поръчана от свекъра.
Не знам мъжа ми как ще премине към промяна, защото той сякаш е свикнал да го кара по-спокойно, без да се стряска, знаейки че има рамо, на което да разчита  Rolling Eyes Thinking Не знам в каква безизходица се озоваваме.  Sad

# 38
Ми кръстете го Петко-Стоян и ще му викаш както си искаш.

# 39
Мен не би ме притеснило толкова името - повечето мъжки имена ми звучат еднакво така или иначе. Но мисълта, че някой има право да дава глас за мои лични неща - знам, че не мога да го приема (казвам го от опит, в моя случай обаче не със свекъри).

# 40
Сложна ситуация. Както и да го мислиш, нямаш много варианти за действие. Сядате с мамин сладък и решавате като големи хора, нали родители ще ставате вече - дали му стиска да остане на улицата и да си издържа семейството сам или ще си налягате парцалите и ще козирувате на баща му, докато се спомине. Пък някой ден ще връщате на син и снаха за сегашното унижение.
Изборът е ваш - ние тук, каквото и да мъдруваме, не сме на вашето място.

# 41
  • Стара Загора
Ами той свекъра е взимал  до сега решения  вместо вас .Къде ще живеете - в апартамента на свекъра , кой ще дава пари - свекъра , кой ще командва - свекъра .Ако нищо не промените името на детето ще е нищо, в сравнение на подчинението ,което ви чака.

# 42
Аз съм категорична  Naughty.Не слушам никого. Това дете ти ли ще го раждаш или свекър ти ?Ситуацията не е лесна никак. но неможе цял живот да си зависима .А повярвай ми склониш ли сега  ,така ще е и за в бъдеще .

# 43
  • на изток от рая
А аз искам да питам иначе какви са ви отношенията със свекъра? Имате ли проблеми, дрязги?
То бива независимост, ама ще се справите ли?
Струва ми се, че много се вживяваш в това пусто име точно защото не харесваш човека. Но и ако си мислила, че ще получавате, без да давате, в грешка си била. Още повече сама казваш, че мъжът ти получава заплата, без да ходи да работи. Не знам.  newsm78

# 44
Аз това съм го пропуснала, ако някой ще ми дава пари наготово и с мъжа ми ще стоим вкъщи и ще тънем в охолство, без да работим, даже мисля 2-3 деца да кръстя на свекъра Grinning Mr. Green

# 45
  • София
Като реши дас е омъжваш за синето на тати не си ли помисли как, с какво и къде ще живеете?
След като човека дава заплата  без скъпия да работи - веднага бих кръстила детето както иска. Дано и за всяка буква кихне поне по 1000 Е.
Другия вариант - изнасяте си и се издържате сами, ама маминия син дали ще може да ви осигури като свекъра?
Прецени кое е по-добре за детето. Името не е определящо, нали все пак звучи  прилично?

# 46

Е, т'ва е.
Или кръщават детето на свекъра, или той врътва кранчето и на мамин сладък ще му се наложи да работи постоянно и редовно, за да си храни детето.

# 47
А при вас ако има такава ситуация как ще действате? Ще се примирите ли и ще влезете ли в кръга на семейната традиция или ще се възпротивите и ще покажете, че си имате мнение по този, а после и по много други въпроси?
Чакам съветите ви!
  bouquet

Ще бъда абсолютно честна! Ще питам мъжа ми ще живеем ли заедно, иска ли да сме семейство и ще кръстя детето както аз искам. Wink
Ситуацията ви е доста трудна, не е лесно човек да е зависим от друг. В случая свекърите.... ooooh!
Успех ви желая! Hug

# 48
  • Sf
Като гледам постинга ти, написан изцяло от първо лице, май само ТИ си пред дилема, не ВИЕ. Ако мъжът ти наистина е неутрален и не взема страна по въпроса, кръсти детето на свекъра. Защото ако заедно се изправите срещу семейството е едно, а ако си само ти, е съвсем друго. Да не те изритат после барабар с детето (кръстено както ти си пожелала), а за синчето да потърсят по-сговорчива снаха.

Ако мъжът ти не те подкрепя, не си в позиция да се противопоставяш. Освен ако не си способна да издържаш себе си и детето сама, което би било вече съвсем друга песен.

# 49
хаиде бе за едно име то не прави човека,чак пък толкова!поискаи повече пари в тая криза си е плюс Joy

# 50
Виж сега, явно не сте от вчера на това дередже. Няма начин да не си забелязала още преди да забременееш, че синко живее на гърба на тати. Имало е време да промениш нещата или поне да поискаш промяна, за да видиш дали ще се справи мъжът ти с това да се грижи сам за себе си. Сега, на този етап, аз не Стойко, ами Ламби ще го кръстя ако трябва, по-добрият вариант е от това да се окажа на улицата, с бебе на ръце и безпомощен мъж, неспособен да си гледа семейството, който тепърва ще се учи да го прави и най-вероятно ще ти натяква на ставане и лягане, че си му развалила рахатлъка с това име Confused.
Исканията на свекъра ти са абсурдни и са си чисто изнудване, но вие сами сте се насадили на тези пачи яйца.

А ако има двама сина как се процедира с имената според традицията? Simple Smile

# 51
  • София
Направо се втресох. Как се вкарвате в такива ситуации?! В случая просто не ви виждам, ако кръстите детето с име по ваш избор. След като сте се докарали дотук, явно нямате сили да си вземете живота в ръце, затова не си разваляйте битуването с ненавременни прояви на лично мнение. Съжалявам, ако съм груба, но това е моята гледна точка. Пък вземете си направете изводите и си стъпете на краката, един живот имате - на свекър ти ли ще го подчините?

# 52
Няма да кажа нищо по-различно от другите. Ти сама си знаела как стоят нещата в това семейство от по-рано - т.е. било ти е добре, когато тати дава парите, а мъжлето ти стои до полата ти, без да си мърда пръста; виждам, че си наясно и със семейните традиции. Т.е. сключила си сделка и имаш 2 варианта: 1. изпълняваш си задълженията по сделката и кръщаваш детето, както иска дядото и продължавате да му лапате парите /хубавите имена пазите за другите деца - стига свекър ти да разреши да ги имате, че може да се притесни да не се разпилее наследството сред повече наследници/; 2. опълчвате се с мъжа ти, хващате се за ръчичка и си събирате багажчето; заживявате самостоятелно, като нормално средностатистическо семейство и си кръщавате детето по ваш вкус...
И изобщо, като не можете сами да се грижите за себе си и чакате на някой от родителите ви, къде сте тръгнали деца да правите?

# 53
Е добре де, ти не я ли знаеше тази зависимост съпруг-свекър? Какво те учудва сега?
Аз не ги разбирам тези "семейни" отношения и не мога да си представя да съм в твоята ситуация, затова не чакай съвет от мен.
Ама акъла не ми го побира, как ще се омъжа за мамино синче, дето ще чака на парички от татко, а пък аз ще им играя по свирката.
Всяко нещо си има цена, дори и името на детето ви. Платете си вашата и живейте в мир със себе си или с паричките на "тати".

# 54
Хем сърби,хем боли!
Съжалявам,че така ще се изразя,ама ти като си го взела този мъж и си поживяла малко с него,сигурно ти е направило впечатление,че лежите изцяло на плещите на баща му! Вината е в теб,защото като гледам ти  е било лесно,докато си била финансово осигурена,без да работиш,мъжа ти също да не работи,а да си имате дом и пари. И сега,когато свекъра ти,който има желание да кръстите сина си на него(което за мен е нещо логично,но не искам да натрапвам) ти не щеш,щото те настъпва по мазолчето,че отново иска той да командва парада! Еми щом сте му показали на бъдещия дядо,че той е човека,който дърпа конците,ще играте неговия театър. Другия ви вариант е съпругът ти да се откъсне от баща си,да намери друга работа и съответно друго жилище,за да ти начеша крастата!
И само от любопитство да попитам-какво е бъдещото име на бъдещето ви дете,и това,което ти искаш дали се връзва с бащиното и фамилното му име?
Щото според мен Петко Стойков Петков би звучало 300 пъти по-добре от ( да речем,както сега е модерно с чужди имена) Антонио Стойков Петков  newsm78 Laughing

# 55
Ако парите на дЕдото са чаааааааааааак толкова важни, единствения приток на пари в семейството, ще си помисля, че аз съм си за бой, че съм взела мъж, който не може да си храни детето, ще въздъхна тъжно и ще кръстя бебето Стойко-Даниел (примерно, щото ние с бащата на бебето, или само аз, сме решили, че детенцето трябва да се казва Даниел.
И така Стойко-Даниел Петков Стойков ще се казва така по документи, но всички ще му викат Дани (освен дЕдото  Mr. Green)
Не е прекрасен вариант, ама аз така се измъквам от положение, ако съм успяла все пак да се намърдам в толкова абсурдна ситуация, че млякото и памперсите на детето ми да зависят от името му...
Ето това е един добър вариант, другият е, наистина да се примириш, все пак, който плаща, нали знаеш?

# 56
.................................

Te тия неща се мислят и усещат преди да се набуташ в брак с Петко или Стойко.
А какво става, ако не дай Боже, родиш момиче? Свекървата ли идва с тоягата?

# 57
  • Няма такава държава!
Опа, точно вчера критикувах едни хора като вас, дето лежат в Испания на ръцете на свекърва и вече второ дете правят, а само свекървата работи - значи жената сама издържа себе си, сина си, жена му, внука си и сега още едно е път. Казах, че след като има дете / деца таткото да се стегне и да си намери работа. Нямало, разбираш ли, рецесия било и там, пъок той работел в строителството, дето съвсем замряло. Ми ще си намери друга работа, бе - голям мъж, глава на семейство, пък му е ок мама да го издържа. Бях натирена с думите, че който не му е до главата, може да критикува така. Е, да, ама и на мен ми е идвало до главата и знам за какво говоря. Сега - на пръв поглед вашият случай не изглежда същия, но по същество се отнася за същото. Финансовата независимост е чудесно нещо, но трябва да се постараеш за нея - не пада от небето. Вие сте помислили, че сте изключение от това, но ето че дойде време да се плати сметката, и като си помислиш, цената не е чак толкова голяма. Когато аз се омъжвах, попаднах в подобно семейство - две мъжки имена се сменяха в поколенията. Съгласих, че ако бебето е момче, ще бъде кръстено на свекъра, не само защото мъжа ми така искаше, но и защото човекът е свестен. Добре, обаче се роди момиче и ние си избрахме името, имаше някаква драма и там, но го пуснах покрай ушите си, защото ние си бяхме /и още сме / финансово независими + мъжът ми ме подкрепи, а не се ската като мамино момче. Вие обаче сте се накиснали доста по-дълбоко и сега, както са казали преди мен, имате само 2 варианта. Тях също са ви ги описали по-горе. Това е положението. Съжалявам, но безплатен обяд няма - рано или късно всеки си плаща за гяволъка.

# 58

А какво става, ако не дай Боже, родиш момиче? Свекървата ли идва с тоягата?

Аааа, никакви такива! Ще ражда всяка година, ако трябва, до Стойко. А ако се амортизира преди да осъществи мечтания внук - ще я сменят с по-нов и мощен модел.  Laughing

# 59
1. изпълняваш си задълженията по сделката и кръщаваш детето, както иска дядото и продължавате да му лапате парите /хубавите имена пазите за другите деца - стига свекър ти да разреши да ги имате, че може да се притесни да не се разпилее наследството сред повече наследници/; 2. опълчвате се с мъжа ти, хващате се за ръчичка и си събирате багажчето; заживявате самостоятелно, като нормално средностатистическо семейство и си кръщавате детето по ваш вкус...
И изобщо, като не можете сами да се грижите за себе си и чакате на някой от родителите ви, къде сте тръгнали деца да правите?
A, де. И аз това се питам.

# 60
Ами аз кво да кажа?! newsm78
Г-жо Инкогнито, не се сърди, но вие сами сте си определили бъдещето!Хем ви е добре всичко да ви се поднася, хем пък имате и мнение и претенции по въпроса!И свекърът ти не е прав, даже никак да ви изнудва, ама и вие сте си за бой!
Ти какво работиш? - нищо сигурно. Мъжа ти и той. Ами каква независимост искаш. Независимостта човек сам си я извоюва!Сега за това, че вие сте си мързелували и сте си живяли наготово, ще страда вашето дете с такова име в 21 век!Не искам да обиждам никого, моят прадядо е бил Стойко и аз съм Стойкова и се гордея с това, но едва ли щеше да е така, ако бях някоя Стойка на 25 години SickАма мама и тате са се блъскали и затова съм кръстена на себе си Simple Smile
И аз искам да съм по кафета по цял ден, ама за тези кафета ми трябват пари, които си изкарвам, но пък нямам време да ходя да ги харча по кафета:)Искам дете, което знам че сама трябва да издържам с мъжа ми де и апартамент искаме, не че няма къде да отидем, но там няма да е наше и само ще ни командват!И така, борим се сами, за да сме добре!Като искам море, р5аботя - отивам, като искам фризьор, работя - отивам.Такива дето тати носи, мама меси съм ги виждала много и да ти кажа не са прокопсали особено, а пък и ако нещо се случи с родителите им ела и гледай само какво става с тях!Грозна работа!Иначе са супер!Питам една приятелка намери ли си работа, а тя ми отговаря: "Олее, да бе, ужас направо!Нямам миг свободен!" и аз  #CrazyИ тя: "От две седмици обикалям по мебелните къщи и салони, не мога да си избера кухня!Май ще ходя до Италия!" или - същата - Колко ти струва апартамента? - Ми, не знам той ми е подарък от татко и майка!За подаръци не се пита колко струват!...
Да не ти говоря, че има много млади жени, които си мислят, че като се омъжат за някой по-заможен или с по-заможен баща и ще си живеят царски, а после се оказва, че са се лъгали жестоко, че някои и бой ядат!..
Порастни и започни да имаш мнение, което да отстояваш!Иначе на какво ще научиш това дете!Как ще го научиш да се бори и да се справя с живота си!?

# 61
Който плаща-той поръчва музиката, сори...Явно не сте готови да отстоявате своето и да носите последствията, сиреч-сами да се изхранвате.Познавам едно семейство с подобна традиция-жената се преглътна и кръсти сина си смешно, но пък са доволни и охолни.Не и пука особено вече.Познавам и семейство, което отпървом се научи да печели и изхранва, и след това си кръстиха децата на Никой, независимо от традицията..един вид-на**каха им традицията и си платиха сами сметката. Wink

# 62
  • Лондон
Помисли дали не може да се промени името и да звучи по приемливо за теб.

р.с.Това с поставянето на ултиматум за имената на новородените  е меко казано престъпление.

Дано имаш сили да се пребориш и да кръстиш детето си както ТИ искаш.

# 63
Най-хубаво би било, ако и от женска страна имаше такава традиция.Защо няма????Помислете да внедрите такава традиция и анправете наддаване-който повече даде-на него.Или вашите нямат достатъчно да надцакат сватовете? Laughing

# 64
  • Кърджали
Прочетох повечето мнения по диагонал. Ще се съглася със следното - след като сте се поставили в такава зависимост от свекъра, ще се съобразите със заповедта му. Или ще си събете багажа. Средно положение не виждам.
На нас не ни се е налагало да се съобразяваме със мнението на никой, когато избирахме име на детето. Ама и от никой не зависим...Живеем си сами, сами се гледаме. Ако някой реши да помогне с малко, добре дошъл, но да се оставяме да бъдем зависими - тц, не благодаря. По - добре да ми е трудно, отколкото да живея според изискванията на някой. И този някой да определя как ще се казва чедото ми.

# 65
Независимо от всичко,мъжа нали работи?Само аз ли мисля така?Какво от това,че шеф е баща му? newsm78 Нали все пак работи?

# 66
  • Страната на чудесата
Време е таткото да порастне и да започне да изкарва сам финанси, достатъчни за собственото му семейство. Такива робовладелски прийоми хич не са ми по вкуса, предполагам и по вашия. Ами че то избора на име е само първия въпрос който ще бъде решен от дядото, какво остава за избор  на начин на възпитание, детска градина, училище?

# 67
Аз разбрах, че само понякога свършвал по някоя работа във фирмата на татко си..Това, ако е работа.. Rolling Eyes То всеки може така да се води!Сигурно свекъра ви плаща всички осигуровки, данъци, абе по-големите разходи, които имате?Ама не става така!Поне за мен де Simple Smile
Макар, че какъв е пък тоя толкова властен баща, който ще си кара сина да кръсти първото си дете на него, като вижда че не е актуално вече името?!И като знае, че ще му се присмиват!?И това не го приемам!
А пък каква е тая помощ, която да те кара да бъдеш в зависимост от човека, който ти я предоставя?!
Не са нормални взаимоотношения, но засъжаление са честосрещани!Танто за танто!
Бих го разбрала, ако не се отнасяше за отношения родител - дете!

# 68
А аз пък разбрах,че "заплатата идва от свекъра".Значи ..щом е заплата...

# 69
Заплата или не, свекърът може да я отреже. А май другаде няма да му дадат такава заплата.

# 70
Щом е заплата,значи мъжа работи.
Какво означава да вземеш детето си на работа при теб и да го изнудваш така брутално?

# 71
  • Sf
Не работи, а помага когато трябва.  Thinking

... свекъра движи всичко, мъжа ми включва в редки случаи с помощ...

Авторката нещо позачезна...  Whistling

# 72
Ами как няма да изчезне,като я сдъвкахте така? Simple Smile

# 73
Щом е заплата,значи мъжа работи.
Какво означава да вземеш детето си на работа при теб и да го изнудваш така брутално?

Детето охотно е приело доста облаги над извършваната от него работа.

# 74
      Вземете част от името на Вашия свекър, щом случаят е толкова тежък...Подобни имена са Стоил, Станислав, Станимир. Аз лично не бих толерирала подобна намеса и натрапване на мнение относно името на детето НИ.  Peace

# 75
Абе,каквото и да си говорим,това си е ужасен рекет!Аз не бих могла да живея по този начин.Къде е авторката да каже как,аджаба ,се е съгласила да се набута в това положение?
Някой да ми предявява иск за собственост към МОЕТО дете... ooooh! Аз ако съм сигурно най-накрая ще откача и ще тегля една м***а и на половинката,дето е такъв пухльо,и на свекъри и на всичко,ще си взема детето и беж да ме няма!Да си раждат деца като искат да ги имат!
Знам за какво говоря...нали и към моето дете се предявяваха такива искове....Ама аз мога да ги срежа както искам,не мога да си представя да се набутам така !
Затова от свекърите не искам нищо.

# 76
  • джакузита макузита
Имам едно питане и ми се иска да получа съвети, защото съм в объркана ситуация на избор. И явно не мога да се справя.
Значи положението е следното: очакваща бебе жена трябва в реда на нещата да избере име. В семейството на мъжа има традиция, свързана с имената- редуват се през поколение две имена (ще сменя действителните имена със сходни на тях) - примерно Стойко и Петко-бащата е Стойко Петков, синът е Петко Стойков, детето на Петко е Стойко Петков и така нататъък. Кръг до безкрайност. Идва момента поредния син да кръщава дете и свекъра е уверен, че единствен вариант за това е неговото име. Да, ама аз не го харесвам това име и не си представям детето с такова. И към ситуацията вписвам момента, че мъжа е изключително зависим финансово от баща си - един вид препитава се и живее от бащините си доходи. И това поставя семейството ни във вид задълженост към свекъра. Последният не иска и да чуе за компромисен вариант за име, какво остава за такова, каквото на нас с бъдещия баща ни харесва. Налага си мениетои заплашва, че финансите, които ни дава ще секнат ако внукът не  е на негово име. Поставена в гадна безизходица - и да запазя отношенията в семейството, и да направя това, което на мен ми харесва. Все пак става дума за дете, което нося, ще родя и възпитавам. Но свекъра казва след като ще се отглежда с негови пари той ще диктува правила. Ужасно е. Винаги ли ще трябва да се съобразявам, а решенията на мен и мъжа ми като семейство май няма да ги има, ще слушаме свекър.
Чакам съветите ви!
  bouquet
Немислимо е това за мен. Това не е живот.
Никакъв компромис с такива хора. Това са абсурдни отношения.
Бих прекъснал веднага всякакви връзки и комуникация с тях, не бих им позволил никакъв достъп, дори веднъж, до детето, поне до момента, до който това зависи от мен.
За финансовата зависимост - лошо сте си послали, мислете по въпроса. Аз не бих го допуснал по начало. Променете това.
Мъжът ти е за бой, той допуска всичко това да се случва.

# 77
  • somewhere over the rainbow
Ухаа, де да можеше и моят свекър да ни хрантути, пък и тризнаци да родя и трите ще кръстя на него - Стойко, Стойо и Стоян ... да речем. Sunglasses
Ей, тц, тц, на тоя живот, дето го имате, все ще намерите за какво да се захванете Mr. Green

# 78
  • Страната на чудесата

Много правилно!
Дядо ми, лека му пръст, имаше много хубава приказка по този повод:
" Не ща му ни меда, ни жилото"

# 79
  • джакузита макузита
Никой, абсолютно никой няма право да се меси на майката и бащата на детето при избора не име.

# 80
  • до една звездичка
...И към ситуацията вписвам момента, че мъжа е изключително зависим финансово от баща си - един вид препитава се и живее от бащините си доходи. И това поставя семейството ни във вид задълженост към свекъра.

...Но свекъра казва след като ще се отглежда с негови пари той ще диктува правила. Ужасно е. Винаги ли ще трябва да се съобразявам, а решенията на мен и мъжа ми като семейство май няма да ги има, ще слушаме свекър.
Не съм била в подобна ситуация, но моето мнение е, че след като сте се примирили със ситуация, в която да сте финансово зависими от свекъра ти, се очаква да се примирите и с неговото предпочитание за име. Peace
В противен случай излиза малко като: хем искате да дава, хем да си гледа работата като не го питат...  Whistling

# 81
Никой, абсолютно никой няма право да се меси на майката и бащата на детето при избора не име.

Ама той не се меси. Просто е казал, че ще им спре финансирането. Никой не е длъжен да отглежда децата на децата си.

# 82

Много правилно!
Дядо ми, лека му пръст, имаше много хубава приказка по този повод:
" Не ща му ни меда, ни жилото"
Друг е въпроса ,че те искат да дават и то точно с идеята да сме им длъжни.Колко пъти тактично й казах,че от компоти и сладка нямаме нужда и се чудя къде да ги складирам,тя си прави каквото си науми-праща точно такива неща! И на всичкото отгоре ми вика:"АМи есента как да дойдете,че да правим зимнина?",изобщо не отчитайки факта,че мъжа ми работи и хич няма да има възможност да пропътува 300км натам и обратно за тея зимнини,които им казахме толкова пъти,че не искаме.

# 83
  • Sf
Друг е въпроса ,че те искат да дават и то точно с идеята да сме им длъжни.Колко пъти тактично й казах,че от компоти и сладка нямаме нужда и се чудя къде да ги складирам,тя си прави каквото си науми-праща точно такива неща! И на всичкото отгоре ми вика:"АМи есента как да дойдете,че да правим зимнина?",изобщо не отчитайки факта,че мъжа ми работи и хич няма да има възможност да пропътува 300км натам и обратно за тея зимнини,които им казахме толкова пъти,че не искаме.

Наесен им караш пълните буркани от миналата година - хем помагаш да се запасят, ще имат да затварят по-малко, хем ще си освободиш място вкъщи.  Laughing

# 84
Мислех един такъв вариант,но това върло ще ги обиди.Е,зависи доколко това ме интересува Simple Smile .Все пак те не се съобразиха с нашето мнение.

# 85
Наесен им караш пълните буркани от миналата година - хем помагаш да се запасят, ще имат да затварят по-малко, хем ще си освободиш място вкъщи.  Laughing
Това е много грубо  Confused Все пак хората явно искат децата им да се сещат по-често за тях, да ги посещават, да им обръщат внимание... и си търсят поводи да ги привикват. Всички възрастни хора са така.  Ще го разберете като ви дойде до главата.

По темата за Стойко мисля, че семейството на авторката няма да оцелее, ако тя реши да си застъпва правата и да се противопостави на дядото. Мъжът и не е свикнал да издържа семейство, а сега и бебе ще му се наложи да гледа, което допълнително ще му отежни рахата. Като се занижат безсънните нощи с бебето, следвани от цял ден бачкане за пари, които изчезват преди да си ги видял, ще вземе да си блъска главата що му е трябвало да тропа с крака и да се репчи на баща си.

И понеже нищо не може да е идеално, на бъдещия Стойко му предстоят два варианта - да има тъпо име или да е дете на разведени родители. Мисля, че с първия вариант ще е по-щастлив.

# 86
Човек би трябвало да помага от добро сърце и според мен това не би следвало да му дава свободата да притиска и изнудва семейството на сина си.
"Който плаща, той поръчва музиката" звучи много грозно що се отнася до взаимоотношения родител - дете.  Thinking

Последна редакция: вт, 19 май 2009, 16:29 от Chandni

# 87
Да не си описваме историите, то е ясно вси4ки сме били в подобна ситуация - дали да кръстим детето на свекър/свекърва или така както на нас ни харесва.Към авторката   ако името не е толкова ужасно не можеш ли да преглътнеш това с ултиматума , защото както разбирам ще се окажете в доста трудно положение и вместо да изживяваш най прекрасните си първи мигове с бебо ти ще мислиш как ще я карате за напред...                           

# 88
Човек би трябвало да помага от добро сърце
Той не помага, той издържа...и явно е решил, че иска нещо в замяна на тази издръжка. Няма пълно щастие Wink

Да не си описваме историите, то е ясно вси4ки сме били в подобна ситуация - дали да кръстим детето на свекър/свекърва или така както на нас ни харесва. 

Що пък да е ясно, аз не съм била в такава ситуация...

# 89
  • somewhere over the rainbow
Това е много грубо  Confused
И според мен е грубо, ама на кой му пука Mr. Green

Човек би трябвало да помага от добро сърце
Той не помага, той издържа...и явно е решил, че иска нещо в замяна на тази издръжка. Няма пълно щастие Wink

... точно колкото грубо е да не кръстиш детето на свекъра, който толкова "помага". Дори и да не го иска, просто от уважение.

# 90
  • Страната на чудесата

Да, свекъра в ролята на Ръмпелщилскин Twisted Evil

# 91
Според мен отношенията са "пазарни" само в главата на снахата. Всъщност дядото издържа сина си, защото смята, че така е редно. Поради същата причина иска и бебето да носи ноеговото име. Това са патриархални разбирания от един и същи тип и вървят в комплект. Той не смята, че е купува името на внучето си, докато от гледна точка на снахата, тя определено го продава.

# 92
А дъртият Скрудж как е със здравето?... Ако е зле, кръстете го го Стойко и чакайте да се гътне, а после може чрез Държавен Вестник да смените името. Я си представи - направите се на много ербап, теглите му една майна сега, кръстите си детенцето по ваш вкус (примерно Лиъм, Джон, Мартин или Емилио), заживявате като мишки под наем в боксониера в краен квартал, стария борсук ви лишава от наследство и вземе че се спомине след 5 месеца....ще се прецакате яко. Изобщо правете си сметката добре!

# 93
Сложна ситуация. Както и да го мислиш, нямаш много варианти за действие. Сядате с мамин сладък и решавате като големи хора, нали родители ще ставате вече - дали му стиска да остане на улицата и да си издържа семейството сам или ще си налягате парцалите и ще козирувате на баща му, докато се спомине. Пък някой ден ще връщате на син и снаха за сегашното унижение.
Изборът е ваш - ние тук, каквото и да мъдруваме, не сме на вашето място.

Да, много точно казано, само дето няма нужда да си го връщате на син и снаха, защото знаете вече да какво става въпрос....гадно е ама, той поне ви е дал нещо, с това можеш да се успокоиш поне. А има хора дето си ги кръщават така или иначе. Успех.

# 94
  • Sf
Това е много грубо  Confused Все пак хората явно искат децата им да се сещат по-често за тях, да ги посещават, да им обръщат внимание... и си търсят поводи да ги привикват. Всички възрастни хора са така.  Ще го разберете като ви дойде до главата.

Ако някой много се натиска да ми даде нещо с идеята после да съм му длъжна, при това много настоява - против желанието ми - да участвам в приготвянето на това нещо, да, ще съм брутално груба.

Хората могат да искат много неща. И обикновено ги получават - ако не прибягват до изнудване и манипулации.  Wink

# 95
Моят случай беше подобен, аз не спазих традицията. Всяко чудо за 3 дни.Е,нашата сръдня беше 7 месеца,но всичко мина и замина. Но мъжът ми ме подкрепи,освен това той сам издържа семейството ни от самото начало. Просто и двамата никога не сме разчитали на родителите да ни помагат.Имали сме и трудни моменти,но сме се справили. Разбирам те как се чувстваш,но не мога да разбера такъв тип изнудване,просто е тъпо. Защо не вземете да обсъдите дали не можете и сами да се справите. Че той така може постоянно да ви командва,упражнявайки финансовия си натиск. 

# 96
той сам издържа семейството ни от самото начало. Просто и двамата никога не сме разчитали на родителите да ни помагат.
Хич даже не ви е подобен случаят Wink

# 97
той сам издържа семейството ни от самото начало. Просто и двамата никога не сме разчитали на родителите да ни помагат.
Хич даже не ви е подобен случаят Wink
Всъщност да,права си,не е много подобен.Освен това за традицияте де... Simple Smile

# 98
Значи положението е следното: очакваща бебе жена трябва в реда на нещата да избере име. В семейството на мъжа има традиция, свързана с имената- редуват се през поколение две имена (ще сменя действителните имена със сходни на тях) - примерно Стойко и Петко-бащата е Стойко Петков, синът е Петко Стойков, детето на Петко е Стойко Петков и така нататъък. Кръг до безкрайност. Идва момента поредния син да кръщава дете и свекъра е уверен, че единствен вариант за това е неговото име. Да, ама аз не го харесвам това име и не си представям детето с такова. И към ситуацията вписвам момента, че мъжа е изключително зависим финансово от баща си - един вид препитава се и живее от бащините си доходи. И това поставя семейството ни във вид задълженост към свекъра. Последният не иска и да чуе за компромисен вариант за име, какво остава за такова, каквото на нас с бъдещия баща ни харесва. Налага си мениетои заплашва, че финансите, които ни дава ще секнат ако внукът не  е на негово име. Поставена в гадна безизходица - и да запазя отношенията в семейството, и да направя това, което на мен ми харесва. Все пак става дума за дете, което нося, ще родя и възпитавам. Но свекъра казва след като ще се отглежда с негови пари той ще диктува правила. Ужасно е. Винаги ли ще трябва да се съобразявам, а решенията на мен и мъжа ми като семейство май няма да ги има, ще слушаме свекър.
Чакам съветите ви!
  bouquet

Никога няма да се подчиня на правила поставени от свекър, дори точно обратното, само да намекне нещо че се мисли за диктуващ нещо и ще види внук на куково лято.

Ако мъжът ти е неспособен сам да гледа и издържа семейство без да го върти баща му на малкия си пръст, що за мъж е?

# 99
Ако името на бащата е по-поносимо от това на дядото, можеш  без да слагаш край на традицията- малко да я промениш. Вместо Петко Стоянов да стане - Стоян Стоянов.

# 100
  • джакузита макузита
Никога няма да се подчиня на правила поставени от свекър, дори точно обратното, само да намекне нещо че се мисли за диктуващ нещо и ще види внук на куково лято.

Ако мъжът ти е неспособен сам да гледа и издържа семейство без да го върти баща му на малкия си пръст, що за мъж е?
Абсолютно.

# 101
Аз пък се чудя какви хора имам катот ози дЕдо? Sick Вместо да гледа детенцето да е здравичко, още ми поставя ултиматуми. Е, при мен нямяше да минат. Млади хора сте , ще се справите. А и не вярвам заради едно име да се откаже от сина си  и внука си.Ще му мине.
Родителите на мъжа ми живеят в съседния блок и 1г.3м не са дошли да видят дъщеря ми по причината че не се съгласих да се  казва Ивана като свекърва ми.

# 102
  • Варна
Просто не мога да повярвам ooooh! Чета, чета за такива случаи и се изумявам, как е възможно да не искаш да си видиш собственото внуче заради едното име smile3555 Дори и да имаха право да се сърдят (а те категорично нямат, името си е работа на родителите), какво им е криво детето?

# 103
Като са се хванали да играят на хорото да играят до край след като не могат да се справят сами Peace
Аз пък не разбирам как някои хора смятат че уважението се купува с пари и що за родител ще изнудва децата си така  ooooh!

# 104
Вие не разбирате нищо...това не е изнудване.В Патриархата това е по подразбиране и не подлежи Въобще на коментар. Laughing

# 105
Вие не разбирате нищо...това не е изнудване.В Патриархата това е по подразбиране и не подлежи Въобще на коментар. Laughing
Хапсолютно Simple Smile

# 106
ох не мога да не се намеся....та за такъв същия пундо бях омъжена 7 години ....казаха детето на свекъра и толкова..и синът нищо не смее да каже...раждам в болницата-пиша името както аз съм решила......и трябваше сама да се изписвам.......както и да е после казаха:или сменяш името или багажа и да те няма-попитах само кога да го събера дали на момента или 1-во да нахраня детето...... Grinning сега ми е смешно ,но тогаваааааааа идеше ми да рева....както и да е не стана на тяхната.....но не спряха да се налагат и месят-резултата:сега съм щастливо разведена и спокойна....успех .....да не съм пророк...но ....при теб може и да е по-различно ,ако спазиш традицията...обаче си задай вапроса до колко си заслужава........имал бил пари-голямо важно-оня маминия мухляр да застане като мъж,а не като путка

# 107
Като ви чете човек, всичките пращите от толерантност....а след 10-20 години, съм сигурен, че ще чета същите оплаквания, а вие ще сте проклетите, твърдоглави изнудвачи, които ще настояват с цената на всичко, внучетата да са кръстени на тяхно име  Mr. Green

# 108
  • София
Вашата работа малко като "Га яде кифтета ни рива, а си'а ривеш...".
Ако маминият момък не може да издържа семейството и не му се работи, то кръсти детето на свекъра... И след това може се замислите за самостоятелност, която коства усилия. В природата безплатният обяд не съществува.  

# 109
  • Варна
Като ви чете човек, всичките пращите от толерантност....а след 10-20 години, съм сигурен, че ще чета същите оплаквания, а вие ще сте проклетите, твърдоглави изнудвачи, които ще настояват с цената на всичко, внучетата да са кръстени на тяхно име  Mr. Green
Пълни глупости.

# 110

Естествено, личната позиция в момента на конфликта има определящо значение за отношениението ни към него Wink

# 111

Аз не видях излив на толерантност. За мен толерантност би било - ще го кръстя на свекъра - той прави толкова за нас и заслужава.

# 112
Родителите на мъжа ми живеят в съседния блок и 1г.3м не са дошли да видят дъщеря ми по причината че не се съгласих да се  казва Ивана като свекърва ми.

По същата причина свекъра не видя първородния си внук 1г. и 6 м.

Пак имаха семеен бизнес, аз бях в обтегнати отношения със свекъра от сватбата, детето дълго чакано, първо внуче за свекъра, мъж ми - остави избора на име на мен обаче.......Въпреки,че работеха заедно с баща си и знаше,че след некръщаването на детето на него, ще има хър-мър между тях, мъж ми застана на моя страна. И така.......свекъра когато ме видеше с количката - минаваше на другия тротоар, така и не ми прости до смъртта си.......Дъщерята обаче я кръстих на починалата ми свекърва и тя определено се радваше на любов от страна на дядо си.......

Знам и за случай, когато син и баща не са толкова зависими финансово, но единствен син....Уж толерантни, уж не държат на традицията, но.......свекървата със сълзи на очите и падане на колене е измолила снахата да пише 1:1 внука на дядото......Внука носи неговото име в крайна сметка, 1:1.......

Та в случая според мен най-интересния и важен момент е какво мисли и какво иска бъдещия татко........

# 113
но.......свекървата със сълзи на очите и падане на колене е измолила снахата да пише 1:1 внука на дядото......Внука носи неговото име в крайна сметка, 1:1.......

Sick Грозна работа.

# 114
И кажете после, че не са болни тези хора  Sick

# 115
но.......свекървата със сълзи на очите и падане на колене е измолила снахата да пише 1:1 внука на дядото......Внука носи неговото име в крайна сметка, 1:1.......

Може да ги е било срам от съседите, роднините, познатите и тн, какво ще кажат, м? Може ли да се живее с тоя срам, как я мислите вие тая работа? hahaha

Последна редакция: ср, 20 май 2009, 18:02 от Burberry

# 116
А,мъжа ти колко време мисли да го издържа татко му?

# 117
  • ЯМБОЛ
             Тя явно няма да отговори.Някои само мрънкат,после ......по течението на реката.

# 118
  • Пловдив

Sick Грозна работа.
Що бе, аз и по-грозни знам. Познавам една мацка (позната на позната) и нейния син се казва..... айде да не казвам, че чете и може да се познае, но да речем Груйо - името е подобно. Що така бе, Миме? Ми свекъра си плати за да се казва като него. Shocked

# 119
А дъртият Скрудж как е със здравето?... Ако е зле, кръстете го го Стойко и чакайте да се гътне, а после може чрез Държавен Вестник да смените името.
Dа ама не,колкото е вярно че от дете може да се откажеш в Държавен вестник,толкова е вярно и това  Mr. Green
Кръстите ли го веднъж,няма връщане,е може чрез съда,но трябва да се докаже,че името е едва ли не позорно,а в случая не вярвам да е така-така,че както го кръстите-така ще си се казва Outta Joint
Много гадна ситуация,не знам какво да те посъветвам newsm78 Мъжа ти какво мисли по въпроса? Все пак детето е и негово и той също има право на мнение. Иначе аз на твое място ще го кръстя както искат,и още нещо няма да чакам да родя дете ,за да
Цитат
покажете, че си имате мнение по този, а после и по много други въпроси

# 120
Една съседка в БГ преди години прекръсти 2_годиШното си хлапе, zаЩото беШе кръстено на подобно на свекъра й име, а тя се раzведе ooooh! Името си беШе много хубаво и до днес актуално и на първите места в класациите zа предпочитани имена (т.е. в никакъв случай поzорно), но нали е на бивШия свекър ooooh! Та на детето му се наложи да се обръЩа на ново име, съвсем раzлично от старото му. Има начини zначи Wink

# 121
^Може,но рядко се уважава искане за смяна на името,по такива причини,не вярва тя да е посочила като мотив 'лош свекър' или 'развод',ама пък има всякакви съдии  Mr. Green
Цитат на: ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
   Чл. 19. (1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

# 122
Biba Sparrow сега се сетих за друг случай......В крайна сметка детето се кръщава на свекървата....Но името е ...малко селско да кажем за представите на снахата - Стоянка. И всички си я знаехме така........И....в един момент се оказа,че не била Стоянка, а Татяна вече.....Как стана тази работа - не знам....Но твърдо вярвам,че снахата след като е починала свекърва и е отишла и е преименувала дъщеря си........А дъщерята вече беше голямо момиче - може би 10-12г.......

Явно от край време името е вълнувало, вълнува и ще вълнува българина.........

# 123
Една съседка в БГ преди години прекръсти 2_годиШното си хлапе, zаЩото беШе кръстено на подобно на свекъра й име, а тя се раzведе ooooh!  Има начини zначи Wink
Тук във форума имаше подобен случай. Майката кръстила детето на свекъра, но той не изпълнил обещанието, което и е дал, за да я склони да го направи и тя искаше да му отмъсти, като смени името на детето от Васил на Василен.

# 124
  • Русе
То може и така да е било.Кой ще ти наднича в документа акт за раждане?И другия случай за Стоянка става.Викаш на детето Танче,а то наистина е Татяна.Свеки си го знае Стоянка.

# 125
  • джакузита макузита

Sick Грозна работа.
Наистина много грозно...
Направо ми стана неприятно само да го прочета...
Никой не бива да допуска подобни унижения.
Затова продължава да ги има такива хора, защото има родители, които поддават.
А трябва само твърда ръка и никакъв компромис в това отношение.

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 15:24 от Уентуърд

# 126
Давайте съвети колкото искате и се молете никога да не изпадате в нейното положение.
И най-вече кукувица да не ви изпие акъла като остареете.

# 127
Аз даже бях пуснала тема ( за и против детето да се кръщава на баби и дядовци) детето си е ваше кръщаваите си го както на вас ви харесва и нашето не е кръстено на някой.

# 128
Ако те устройва и те прави щастлива да си зависима от свекъра - давай, кръщавай го на него!
Аз никога не бих допуснала подобно отношение. Тоя човек ви третира като безгласни букви. Жалкото е, че вие сами сте се поставили в тая ситуация. Най-добре говори със съпруга ти и намерете вашият път в живота, далеч от "рамото" на дядото Peace

# 129
имам една приятелка, в семейството на мъжа й всички се казват или георги или петър ( пак примерно).
тя си кръсти децата георги и петър.
аз ако съм на твое място ще седна и ще си преценя битката - какви са тези хора, мога ли да направя компромис, какво печеля, ако дам 'подходящото' име, какво губя.
в крайна сметка лично моето мнение е, че 2 секунди след раждането на 'георги' няма да се сещаш че е можел да се казва александър. той ще е твоят георги и толкоз.

извън дипломацията ето това се припокрива с моето мнение Mr. Green:
Ухаа, де да можеше и моят свекър да ни хрантути, пък и тризнаци да родя и трите ще кръстя на него - Стойко, Стойо и Стоян ... да речем. Sunglasses
Ей, тц, тц, на тоя живот, дето го имате, все ще намерите за какво да се захванете Mr. Green

Последна редакция: пт, 29 май 2009, 23:31 от 10cent's

# 130
Преди 15 години когато трябваше да избирам име за бебето си бях си наумила да носи името на баща си ,но майка ми ме обяви за не много -добре и заяви че първо дете се кръщава на свекър или свекърва и да ги уважа хората,е така и стана уважих ги
Името си е добро и си го харесваме но само като се сетя че е на свекър ми и подивявам-защото нищо не прави за това дете, дори избягва контакти с него
Ако синът ми ги посети на 1 януари му дава някой лев ако не- да е
Мисля си че би трябвало да е по близък с детето още повече че имат само един внук
Та исках да кажа че ме е яд че послушах майка си навремето ,крайното решение за име на бебето според мен трябва да взема жената,защото тя ражда и тя гледа

# 131
Няма начин да не се разпиша. До полседно всички знаеха че синът ми ще се казва Браян, в последния момент реших ,че детето ми ще носи името на най- здравият от бабите и дядовците. Свекър ми да е жив и здрав , ами той е, най - здравия.
Когато им казахме как е кръстен малкия всички едва не припаднаха, а свекър ми каза " ама как така с мойто име" , но е щастлив и доволен човека, ние също.
Натиск не е имало от нито една страна и Браян да го бях кръстила, пак щяха да го обичат.
 gan4eva, е моя свекър всичко дава за внук си, дори миналата година 1 месец се занимава неотлъчно с него,по площадки, с колелото

# 132
  • София
Моя син е на баща ми, второто, което беше момиче го кръстих с буквата на свекърва ми, третото, пак момиче  е с буквичката на баща си и чичо си. Свекър ми приписа апартамента на четвъртия внук, който беше с неговата буква.На мен ми е все тая, жилище си имаме, но мъжа ми не можа да прости на майка си и баща си.Баща му почина, майка му е още жива, но той не иска и да чуе за нея.Писна ми да го карам да отиде да я види или да и се обади, но той все си намира оправдания да не го направи.Мъчно ми е за жената, защото тя изобщо не е виновна.Много е гадно с тези имена.Моя внук не е кръстен на никой, за да няма такива разправии.

# 133
При нас беше сходно положението - всички очакваха първата внучка на два рода да носи хубавото име на свекървата.....
Епа нЕма Crossing Arms - казва си се Александра.....Сърдиха се, викаха, пари не даваха (не че ни трябват), ама сега ела да видиш какво става......Меки , мили.......

Единственото тяхно е апартамента, в който живеем. Да, ама моите родители имат къде да ни сложат да живеем - или пък квартира щяхме да си вземем..... Бебето беше на 4 месеца, когато свекър тръгнал да разправя на мен и из града,че живеем в негово жилище и щял да ни гони ooooh!  Съжалявам, че паднах на неговия акъл Embarassed, ама като яхнах метлата и викнах....."Нали знаете, че другият ви син идва само за пари при вас, моят мъж също не ви звъни .....щото не му се занимава с глупости....Няма кой да ви гледа на старини - аз ще съм, ама ще си помисля....Ако искаш да ти се смее целия град, продължавай да плещиш глупости,че ще ни гониш, ама не се сърди ако не видиш първото си внуче......"

За инфо, не съм въобще лош човек - плача и страдам много от подобни глупости, а не искам да поставям мъжа си между чука и наковалнята.........Той горкият какво е виновен... Те и пред него нищо не казваха, де, само идваха да си изливат отровата пред мен, докато един ден казах - тук ще се идва само след обаждане по телефона. Свъкърва ми тогава ми вика -"Нали знаеш, че тоя апартамент е мой...."   Аз - "Този апартамент може да е твой, но това е моят ДОМ.....Тук аз решавам".....
Тя е силен характер, бори се ,бори, сега обаче ми споделя всичко....Даже отвреме на време казва, че майка ми е благословена с две дъщери, нейните синове никакво внимание не й обръщали......  Нали е голям шеф в работата си - не е свикнала на неподчинение, мисля, че й дойде добре..... Wink

Като се роди втората щерка решиха да ни припишат апартамента (явно са се успокоили, че няма да зарежа мъжа ми Laughing) Аз обаче казах , че НЕ ЩА - нека тя си му плаща данъците, ми беше тънката подумисъл Laughing
Иначе звъннат ли за нещо , първа тичам  да помагам! И винаги за им спирам кавгите, като почнат да се джавкат помежду си за нещо ooooh!

# 134
  • у дома...
Като разбрахме, че ще имаме дете и ние дебатирахме името. Единственото което свекърите са имали като претенция е да започва с буквата на името на свекър ми /Ангел/. И мъжо почна да мисли - Анжела, Анелия... Обаче аз отсекох - щом ще го кръщаваме на някой ще носи цялото му име или няма да го кръстя на никого. И така сега си имаме Ангелина  Simple Smile Единственото, което аз исках, е детенце да е живо и здраво. Е, свекърите са доволни, ние - също.

Зълва ми е почти в положението на авторката. Свекърите и им плащат ипотеката на апартамента, почти ги издържат. И пак са недоволни - били им се месили. Ми ще се месят - който плаща, той поръчва музиката! Винаги е било така. При нас що никой не смее да се намеси!

# 135
Не съм съгласна с тази тъпотия за "поръчването на музиката" - до човек си е..... Баба цял живот помага с пари и гледане на децата на нашите, никога дума не е казала жената да се наложи..... Това е голяма щуротия - като дава пари та дай да се качи по главите ooooh! Нито един нормален човек не би искал нещо в замяна на това , че подпомага (финансово или по друг начин) собственото си дете #Crazy #Crazy #Crazy Това е ши`ана корист, нали си обичаме децата безкористно.....или само аз си мисля така Laughing    ..... Я се замислете вие бихте ли се налагали на децата, ако вбъдеще ви се налага да подпомагате или направо да издържате младото им семейство..... Много грозна картинка ......Особено ако ви е син..... ще го смачкате напълно като самочувствие.....
И това, че някой мъж не може да храни достатъчно семейството си, не значи, че не прави всичко възможно. Не всички са получили образование, пък и да са, колко души работят по професията си в днешно време, камо ли с добро заплащане..... Има мъже, работещи на по 2-3 места и пак не им стигат парите.....
То вярно, че от моята камбанария (мъж ми е частник) е друго, но съм живяла нормално, даже към бедно, затова знам какво е....

# 136
  • у дома...
Ако имат нужда - ще помагам колкото мога. И без корист разбира се. Но, аз да се чудя на кой дявол дупе да дам, а те по цял ден да се излежават /буквално/ и се чудят защо, аджеба, никой работодател не иска да им дава големи заплати, за да си стоят в къщи. И хора на по 30 и няколко години да ти казват, че си им длъжен... Е, няма да стане!
Винаги, когато се е налагало да вземе пари от баща ми или от свекърите, винаги сме им ги връщали до стотинка. Чисти сметки, добри отношения. Ако те решат, че не им трябват - благодаря, ето ви сметката на детето. Ако дадат нещо за нея - супер. Ако не - живи и здрави да сме.

# 137
  • Варна
Такаааа.... как бих постъпила аз в подобна ситуация: Набивам канчето на мъжа си и го натирвам да си намери работа независима от баща си. Ако живеем при тях се изнасяме на квартира. Всичко това без скандали, без разправии, само действия. След това се съсредоточавам върху предстоящото раждане и когато детето се роди, сядаме и му измисляме име двамата с мъжа ми. Не бих се съобразявала с никого, дори и да съм избрала за име Манчестър Юнайтед. Simple Smile
По същите причини, за да има мир и за да няма претенции, и двете ми деца не са кръстени на нито един от родителите ни.

# 138
И аз така мисля.
Никой никому не е длъжен - всичко се прави с любов и добра воля, без никоя страна да чака благодарности.

И моите деца са кръстени произволно - направихме списък с мъжа ми с имена, които харесваме - всеки от нас зачерта в него имена, които не харесва. Така стигнахме до 3 имена и се съгласихме за едно.

За първото обаче ми спомена, че харесва Александра от "Москва не вярва на сълзи" и си е мислел, че някога ако има дете, би искал да се казва така..... Запомних това и казах в родилно, че ще се казва Александра, без да го питам първо Embarassed Той пък беше много доволен Laughing

# 139
  • София
Ще се съглася със следното - след като сте се поставили в такава зависимост от свекъра, ще се съобразите със заповедта му. Или ще си събете багажа. Средно положение не виждам.

Защо да не виждаш? Аз не вярвам да ги изгони с бебето на улицата, все пак са му внуче и син! Може да вдигне скандал и да секне парите на маминия, но това не е болка за умиране. Дори ще им направи услуга, да сложат начало на самостоятелния си живот. Трябва да са подготвени, че ще живеят с по-малко пари, но да не бързат с изнасянето.

# 140
  • София

# 141
Гледам и не вярвам на ушите си!  ooooh! Не мислите ли,че като раждате деца е нужно поне да имате пари да им купите памперси?! Нищо лично към авторката,но нито на свекър е попаднала,нито на мъж!  ooooh!
Ще ми бъде интересно да прочета за развръзката,дали все пак свекъра ще дава пари за памперсите на детето!Живо и здраво да ви е въпреки всичко! Peace

# 142
Аз ще те посъветвам друго.... Погледни хубаво църковните календари и имената. Дай Боже да ти се падне ден, в който детето да си дойде с името на хубав църковен празник. Тогава изобщо не е необходимо да се оправдаваш или да измисляш причини.
"дошло си е с името " и толкова. Компромисен вариант е с две имена пък ти да му казваш както искаш.

П.С. Никога не съм го разбирала това и още в самото начало когато разбрах, че съм бременна директно казах, че детето ще носи своето име и няма да е кръстено на никого. Не съм суеверна чак толкова, но ако си беше дошло с имета щях да го кръстя така - късмет.

# 143
  • София
Гледам и не вярвам на ушите си!  ooooh! Не мислите ли,че като раждате деца е нужно поне да имате пари да им купите памперси?! Нищо лично към авторката,но нито на свекър е попаднала,нито на мъж!  ooooh!
Ще ми бъде интересно да прочета за развръзката,дали все пак свекъра ще дава пари за памперсите на детето!Живо и здраво да ви е въпреки всичко! Peace

ааа 'що бе то момичето е гледало като се  е женило, че и парички ням да им липсват за памперси дядото нали е насреща 

# 144
Мисля, че най-важното е да го обсъдиш с мъжа си. Ако видиш, че той не е крайно убеден
в последователността на семейната традиция относно имената и ако прецениш, че няма
да имаш проблем след раждането с него тогава слид като родиш запиши име, което ти
хресваш. Но ако таткото е убеден предварително как трябва да се казва детето му по-добре
не си създавай проблеми за в бъдеще. В крайна сметка не името прави човека, а е точно обратното.

# 145
  • Варна
Ами ако тя също е била убедена предварително как иска да се казва детето и? Чисто хипотетично. Чие убеждение има по-голяма стойност?

# 146
Кръсти детето си както ти решиш и не му мисли повече.Аз кръстих сина си ,който е единствения внук в рода им на свекъра-име+фамилия и знаеш ли какво стана след 15г. ,свекъра и свекървата починаха,а синът им ни изостави  и изобщо не се интересува от детето си.

# 147
Аз пък не мисля,че е толкова фатално да го кръстите детенцето на свекъра.
Името не прави човека а обратното.
Не виждам драма.

# 148
Боже, боже...  Laughing Да си кръстя детето Стойко или Петко, щото свекъра ми така иска  Laughing Знаеш ли кога...  Joy Ако беше някое по-малко селско име, може би щях да си помисля, но в случая...

Нямаше да е фатално, ако свекъра не се казваше Петко/ Стойко  Whistling

# 149
Много скоро ще имаме наследник. Името ми дойде спонтанно и предложих да го кръстим така, мъжа не се дърпа, не противореча, каза, че приема. Доволна зачаках. Даа, но всъщност свекъра не трае, пита издалеко измислено ли е име, ако да какво с надежда в погледа. Чак уверен, че е на него.
А мъжа ми си трае, не издава решението, което взехме. Явно страх. Как да се опълчи на татко си. Той му дава хляба. Наследник му е във фирмата, без него как би се справял, няма много опит, в сянката все на татко си.
И най-накрая моят човек казва на татко си "аз искам да е на теб кръстено детенцето, но жена ми се опъва, решила е друго име".  #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy
Брех, адски гадно си измива ръцете с мен, а не застава мъжки да тропне по масата "аз ще си реша как да нарека наследника си. Аз и жена ми, нали ние сме родителите, не вие". А той дреме, че и лъже, уж аз съм виновната свекъра да не си чуе името.
Ще настане голяма караница ако не дам името на свекър ми на новороденото. Усещам буря.
Не се знае как ще изляза от ситуацията. А свекървата е предала на моите родители да ме убеждават, че ще загубя много ако измисля различно от исканото име.
Брех, голяма катастрофа! И всичко за едно име!
Много дребнави хора излязоха, жалко!  ooooh! ooooh! ooooh!

# 150
Знаеш ли какво аз бих направила?Честно.
Бих си взела багажчето,корема и беж да ме няма.Но преди това ще дам на свекърите да разберат с кого си имат работа.На синчето ще кажа,като толкова се държи за татко си,довечера да си легне с него!

# 151
  • джакузита макузита
Знаеш ли какво аз бих направила?Честно.
Бих си взела багажчето,корема и беж да ме няма.Но преди това ще дам на свекърите да разберат с кого си имат работа.На синчето ще кажа,като толкова се държи за татко си,довечера да си легне с него!
smile3501

# 152
  • Варна
Боже, боже...  Laughing Да си кръстя детето Стойко или Петко, щото свекъра ми така иска  Laughing Знаеш ли кога...  Joy Ако беше някое по-малко селско име, може би щях да си помисля, но в случая...

Нямаше да е фатално, ако свекъра не се казваше Петко/ Стойко  Whistling

Авторката е писала, че това са примерни имена  Peace
Възможно е истинските имена, да са например Пламен и Димитър и драмата да не е чак толкова голяма, както Стойко/Петко.

Май по-големия проблем е мекушавоста на мъжа ти, а не свекъра  Rolling Eyes Човека в стар патриархален стил се надява внучето да е на неговото име, а сина му не смее дума да обели и дори "обвинява" теб  ooooh! ooooh!

# 153
                                А мъжът ти какво казва?Ако сега позволиш да ти се диктуват условия,дълго време ще ти ги налагат!Записваш бебето както си го решила и след това може да се посърдят,но мъжко внуче няма как да отсвирят,след като са такива традиционалисти.Такива хора много държат и на общественото мнение.Спираш да говориш за името,раждаш и ги поставиш при свършен факт.Лошо е,че сте се докарали до там,да сте финансово зависими от родители.Затова се мисли предварително,как ще отглеждате дете,като те вас гледат?!
Моят съвет е, че това дете е твое и на съпруга ти  и ти си тази , която трябва да реши за името и всичко свързано с него.
Аз съм бунтар по-природа, традициите ме дразнят и никой и нищо на света не може да ме накара да нарека детето си с име , което не харесвам.
А ти постъпи както смяташ за правилно!

# 154
Много мъчно ми става като чета темата...Какви хора има,защо подлагат на тормоз  бременни жени и разклащат млади семейства?
Кому е нужно това???

Моите свекър и свекърва са починали преди време.Мъжът ми нямаше претенции за името на детето .Избрах име,което ми харесваше и на него му хареса също....

Раждането на дете е прекрасно събитие и е ужасно просто да се помръчава от подобни налагания,уговорки,заплахи и подобни...

# 155
Нека и аз разкажа моята история. Любов голяма, женим се, аз бременна - до тук всичко прекрасно. Идва време да се ражда бебето, знаем че ще е момче. Започва се от далече един лек натиск - аз обаче казвам по-добре да е на никого. Едно уточнение - цялата помощ беше от страна на моите родители, от свекър и свекърва нищо, ама нищичко само "акъли". Преди да родя идва майка ми и ме убеждава да крастя детето на свекъра. Щели много да се радват хората, все пак един син имали и било хубаво да ги уважим. Аз я попитах а те не биха ли се зарадвали - все пак бяхме почти от тях издържани. Отговора беше: За нас е важно да е живо и здраво бебето а на който ще да е кръстено. А и майка ми казва кръсти го за да си нямаш проблеми, нека те се радват на име, ние ще се радваме на внуче. Кръстих го с цялото име, но спокойствие не видях. И като се започнаха едни проблеми, те дават акъли а мухльото ги слуша - ад!!! Макар че не сме зависили изобщо от тях!Резултата-разведена, и още ми е тежко понякога че не можах аз да избера име на детето си.Но да ми е жив и здрав сина друго не ме вълнува. Не искам да ги чуя нито да ги видя и тях и мухльото. Съжалявам че стана толкова дъла изповедта.
Вариантите са два: кръщаваш детето и си гледаш спокойствието за напред, т.е. възползваш се от облагите а вътрешно ще те мъчи че не е било твоето желание, или кръщаваш детето както ти си искаш при което на изписването идват само твоето семейство и сама можвш да предположиш какво те очаква след това. Имам познати със същата история.  А и помисли освен това Петър или Стоян не са лоши имена, да не ти казвам моя приятелка как си кръсти детето на дядото бизнесмен - но явно си заслужава купи им апартамент, на нея и помогна доста за бизнеса има вече 2 магазина. Така че ти сама си правиш избора.Ще се бориш ли сама срещу всички или ще се оставиш по течението на където те отнесе(т.е. каквото дедо каже)! Успех и леко раждане!

# 156
аз мисля че след като искаш да вземаш самостоятелни решения като голям човек пьрвата стьпка е да си независим-не става баща ти да те гледа а ти да си играеш на мьж и глава на семейство;или ще си стьпите на краката като зрели хора и ще си решавате или ще слушате и правите компромиси....

# 157
  • на изток от рая
Работата май вече съвсем се е с*овнила. Сега и да го пишеш на свекъра, той ще си знае, че не е било от уважение към него, а под натиск.
И не мисля, че са дребнави хора, доста ви услаждат живота. Макар че за другите им действия, като това да намесват твойте родители, търпят здрава критика.

Много мъчно ми става като чета темата...Какви хора има,защо подлагат на тормоз  бременни жени и разклащат млади семейства?
Кому е нужно това???

Не разбирам Наталия за какъв тормоз говори, ми те нямат грижа ни за сметки, ни за хладилник. И, като гледам, въобще не помислят за такъв вариант- независимост и възможност за самостоятелни решения.
И  с`я   к`во?

# 158
Пиши го на свкъра да ти е мирна главата.Дали ще е Петкан,Стоян все тая.Детето  да е здраво.Второто ще си го кръстиш както ти решиш и това е.Решенията не може да ги вземаш сама явно а и никой няма да ти даде да го направиш.Детето си е твое,пиши го на тях,но им покажи,че само до тук с решенията ще е. Peace

# 159
Ох, от тия имена вече взе главата да ме боли! Толкова много теми за тях. Излиза, че това е един от най-големите проблеми в българското семейство. Такива драми. Ужас!

# 160
Ох, от тия имена вече взе главата да ме боли! Толкова много теми за тях. Излиза, че това е един от най-големите проблеми в българското семейство. Такива драми. Ужас!

В случая друг е проблемът в българското семейство. Че деди ги храни и се смята, че това е нормално. 

# 161
Знаеш ли, някой беше писал преди мен - както и да кръстиш детето, това име ще бъде най-любимото ти в живота.  Не си създавай излишни грижи. А мъжът ти е постъпил ужасно малодушно.
Имах късмета да кръстя първото си дете както си искам. Нямаше драми от нито една страна. С второто обаче нямах този късмет. Бях "загатнала", че ще бъде на баща ми. Той има ужасно име, досега не съм срещала друго такова. Бях измислила приемен вариант за момиче, всъщност такова беше името на баба ми, майката на баща ми. Като наближи раждането обаче реших, че човекът, който най-много заслужава детето ми да носи името му, е моята собствена баба. Винаги ме е гледала, обичала, дори и сега продължава да ми помага - живеем в нейната къща. Драмата настана в деня след раждането. Жената на баща ми така ужасно го настрои срещу мен, такива демонстрации последваха - само тя дойде на изписването, той дойде вкъщи след 40-тия ден на бебето. Съсипа ми коледните празници и ми отрови радостта от раждането. Една година страдах, въпреки че на него му мина много по-рано и подновихме обичайните контакти. Дори не бяхме говорили преди това с него за имена. А баба ми така се зарадва, не можеше да повярва, изобщо не го очакваше, дори милата ни караше да ходим да сменим името, само мир да има!

# 162
# 163

Общи условия

Активация на акаунт