Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 12-та тема

  • 145 176
  • 750
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 283
Здравейте момичета!
Заповядайте в новата 12-та тема!
Нека да има повече радостни поводи, за да присъства питката на нашата трапеза, което за нас българите е традиция.
  
              Пожелавам ви да усетите  аромата на прясно изпечената питка!

















Болярска питка
Питка хризантема
Основно тесто за пити, питки, тутманици, бюреци, кремвиршки от Танита
Погача на Морена
Празнична пита за Никулден
Питка от Пепика
Питка Мимето
Питка от Момчешка мама
Питка "Милинка"
„Короната на готвачката” - Лабрекс
Питка Слънце
Погачата на Хриси от evak
БЪРКАНА ПИТА / БЕЗ МЕСЕНЕ
Питка Цвете от Пепика
Сладка питка от Селма
Вкусен домашен хляб от Лабрекс

Рецепти от тема N 2
Питка rallii
Фокача със сирене
Сватбарска пита - Пепика
Миткова пита- Пепика
Питка с шунка и кашкавал
Питка  "Слънце" - Джемма
Питка Добито
Питка Алекс
Житен клас

Рецепти от тема N 3
Питка "Мама Цоцоланка"
Пита"Роза"
Питка HappyPolly

Плетена пита на Пина
Солена корона на Котка
Хляб с домати и маслини на Umbra
Хляб в саксия - Asyalein
баница с мая на мама Цоцоланка
направа на розички първи вид
изработка на розички - 3 вида
Плетене на пити, козунаци, баници и др.тестени изделия
Сладък ароматен хляб
Как се прави вита баница - първи вариант
Как се прави вита баница - втори вариант
Сладка пита-прощъпулник - maria m
Радкината питка - еххо
Рогчета - Pina
Кашкавалки - Pina
Кифли с локум и Виенски кифли - Pina
Шарена питка - Мама Цоцоланка
Питка Маргаритка - Биляна
Шведско хлебче с крема сирене и копър - Labrex
Завъртяната пита на vens - Labrex
Питка Цвете - Краси.мира

Рецепти от тема N 7
Питка със сирене и сусам - nordina
Питка с майонеза - nordina
Питка с извара - nordina
Царевична питка със сирене  - nordina
Козунак на Venetta
Питка с кисело мляко на Селма
Цвете с рецепта на Labrex
" Матнакаш"- Labrex
Оформяне и фокуси с тесто - Labrex
Венец от кифлички - Селма с рецепта
Хлебчета за домашни хамбургери - Labrex
Оформяне на хлебчета - Labrex
Ароматни обедни питки - Nordina
Питка - стъпка по стъпка - alina si
фигурки от тесто- предоставено с любезното съдействие на Labrex
питка стъпка по стъпка и рецепта - Пепика

Осма тема
рецепта за козунака на Max-mama, с обясненията на galaUSA, за начинаещи
Сръбска погачица - Labrex
Nordina - две питки с рецепти

рецепта за питка с ракия - toni nikolova
кроасани и питка с пълнеж - рецепти - Venetta
Тутманик и рецепта - kasier
Stasi 76-питка с рецепта, стъпка по стъпка
Мазна пита - nela 66
Тесто с едно втасване - питка с кисело мляко - max-mama


Девета тема

Съвети за захарта в Козунака - Pina
Дебелата кора и конците на козунака - Pina
Защо две втасвания ? - Pina
Животинки от тесто - Venetta
Как се правят розички от тесто - Labrex
Типова питка и Пълнозърнеста със сирене и риган - Nordina
Експресни кифлички от супер тесто - Labrex
Кифлички с кренвирш - kapri z
Бързи козунаци - max-mama
съотношение суха-жива мая - Дядо Хаджия
Козунака на Venetta
Козунака на Pina
Козунака и питката на Butterfly
подготовка на тесто за козунак- max-mama
кифлички и рецепта за тестото - Labrex
Тутманикът на майка - Labrex
Тесто за солени, пухкави кифлички - Labrex


Десета тема
чеснови хлебчета -Labrex
Пирожки - Labrex
Питка , стъпка по стъпка - Polina
Гевречета - Labrex
Турски гевречета - Labrex
Усуканата пита с мед и орехи на Танита - Labrex
Постни гевречета - didinik

Питки Паркър-Polin a
Оформяне на питка -стъпка по стъпка -jujito.i  
Рецепта за баница с точени кори-Любопитко
Картофен хляб- Venetta
Картофени питки - Nordina
точене на баници -Пепика
Пълнозърнести питки с мак - Nordina
Типови питки с риган-Nordina
Кифлички със сирене -Пина
Моят козунак- Venetta
Сладки агънца-Venetta
Типови питки с кашкавал - Nordina

Eдинадесета тема


сплитане на тесто от сръбска погачица - Labrex
фигурки от тесто - adenis
фигурки от тесто-Venetta

Дванадесета тема

Грозд - Лабрекс
тутманика на Лабрек с тестото на Мариета
тутманика на Аелис, без втасване
тутманика на Мари77
Ръжено бял хляб - Венетта
Питки с прясно мляко - Венетта
Слънчева питка - Венетта
Коледна содена питка - Венетта
Моят тутманик - Венетта
кроасани - Венетта
Козунак с фруктово мляко и нишесте - Венетта

хляб без глутен - Венетта



"Никой не е по-голям от хляба"!


Божествено благо, основа на живота, почитана храна от хилядолетия.

Свещен от древни времена - безкръвна жертва, тайнство и символ.

Дар за Деметра - богинята на хляба, зърното и земеделието.

Древните „любители на хляба" - египтяните, отрупвали гробниците с огромни количества от божествената храна.

Хлябът е молитва "Насъщния ни хляб дай ни днес" - храна за тялото и душата, която приема със Светото Причастие.

Хляб наричат за здраве, благоденствие, благословение, опрощение...

Хляб съпровожда житейския път на човек от раждането, в делник и празник, в радост и скръб - Великден, Гергьовден, Коледа, сватба, прощъпулник, задушница, служба на светец, нова къща...

С хляб и сол посрещат скъпи и желани гости.

Обредният хляб се замесва от млада жена, облечена празнично, от най-едра и чиста пшеница с „мълчана" вода и билки в съпровод на песни. Украсяват се богато и се освещават с прекадяване. Разчупват се на кръст и се раздават за единение между всички.

Хлябът без квас осъществява връзката между два свята - видим и невидим,  преди и сега. Пàрата, която се издига от топлия хляб е душа, а самия хляб наричат душица.

„Хлебният" етикет предвижда редица забрани -  хляб не се боде с вилица, а се отчупва с ръце, за да не се „мушат душите". Не бива да се тъпчат трохи, а грях е да се изхвърля хляб. Не се обръща, тъй като донася нещастие. Не се оставя недояден залък, за да не се губи сила. Поднася се към устата, а не се отхапва. Най-нарушаваното правило е да не се топи или дроби с хляб ястието.

„И като ядяха, Исус взе хляба, благослови, и го разчупи и като го раздаваше на учениците, рече: Вземете, яжте, това е Моето тяло. "

(Евангелие от Матея, 26:26-28)

Просфората е кръгъл, квасен пшеничен хляб с отпечатък - квадрат с кръст и надпис "ИС ХС НИКА". Малко хора са виждали този хляб цял, тъй като остава в олтара, където с молитви се извършва претворяването на хляба и виното в тяло и кръв Христови. Нарязана на малки парчета част се раздава на вярващите - нафора за опрощение на греховете и за вечен живот.

Блага пита
- безквасен сладък хляб, съпътства обредите при преход от едно в друго социално-възрастово състояние. Меси се при обичая „засевки" в началото на сватба, при посрещане на невестата и след брачната нощ, за да е сладък и сговорчив животът на младоженците. С втасал хляб обредно „залебват" новото семейство - "Както шукнува квасът, така да шукне всичко на младоженците" .

Богородичен е хлябът за из път на Св. Богородица, която бърза да помогне на друга родилка след раждане, а за да е сит животът на новороденото, гощават с безквасна прясно опечена питка.

Питка от бяло брашно, намазана с мед, вино и гозби, масло, орехи, червен лук се оставят на софра до главата на новороденото на третия ден в дар на орисниците, които „пишат" съдбата му.

Първескините приготвят за Бабинден обреден хляб с дупка по средата, през която баба-акушерка провира три пъти ленена риза, престилка, пъстри вълнени чорапи и благославя за здраве майката и детето.

"Погачата" - представяне на бебето пред обществото след "чиста" молитва в църква на 40-тия ден. Гостенките „наричат" здраве и късмет, а в бяла кърпа върху питката оставят пари, с които бебето да си купи сън. Майката я завързва не много стегнато, за да не бъде скъперник. Сладката погача разчупват над главата на майката с бебето и ритуално го „захранват" със залъче и мед.

С медени безквасни питки омилостивявали различни митични същества, посрещали Баба Марта, пропъждали шарката и болестите. Месели ги в чест  на светец покровител - Св. Харалампи, Св. Варвара. В тези обреди квасът, поради свойството си да увеличава своя обем, би допринасял магическото размножаване на злото и болестите.

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 18:30 от Пепика

# 1
  • Мнения: 11 607
Както е написала Пепика - само радостни поводи нека да има за да месим питки и дано тези поводи да са повече на брой!  bouquet

# 2
# 3
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Пепика, благодаря за новата тема, както винаги е прекрасна  bouquet!

Вчерашната ми питка:


# 4
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Само се записвам, да не изпусна някоя красота като тази на mari_eta  Wink.

Пепика, благодаря ти за новата тема  Hug.

# 5
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ааааа, Аелис, тя е благодарение на теб, нали ти ми пусна мухата с онзи линк Hug.

# 6
  • Мнения: 2 172
Здравейте,момичета!

Излишно е да казвам,че питките са ви просто невероятни  Heart Eyes

Аз също много обичам да правя и винаги за празниците има по една.Но винаги я оформям по един и същ начин и не смея да експериментирам.Точа три и четири листа.Слепям ги с мазнина.Нарязвам на 16 парчета като торта и вско парче завивам на кифличка и така ги подреждам върху намслена хартия във висока тава.Става страхотна.

Обаче,сега искам да направя нещо по-различно за прощапулника на сина ми.Искам оторе да има надпис с името-Виктор и маково семе.
Въпросите са ми:
1.Как е най-добре да се оформи,за да се вижда хубаво надписа?
2.Тестото за надписа само от вода и брашно ли се прави/да не се наддига и да е с различен цвят/?
3.Кога се слага надписа?
а/преди втасването в тавата
б/след втасването и преди жълтъка за намазване
в/след втасването и след жълтъка,тоест най-последно

Ще съм ви много благодарна ако ми обясните или ми дадете линк към някаква питка с надпис   bouquet

# 7
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Здравй, Елфичка, ще чакаме да ни покажеш готова питка и смело експериментирай с оформянето!

По въпроса - когато правя питки с украса - отделям малко от тестото и го премесвам с още брашно.
Когато питката втаса и е готова за печене, правя фигурките и ги набрашнявам допълнително, така ще се откроят. Намазвма питката с жълтък, поставям елементите за украса и пека, като в началото покривам отгоре питката.

Успех Peace!
Ето тук можеш да разгледаш моите питки с украса:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=374913.0

# 8
  • Мнения: 166
Момичета   bouquet
Пепика,благодаря за темата   bouquet

Напоследък само ви следя.За цялото лято съм направила само 3 питки Embarassed
Ето ги:
тази е от кръщенето на детенцето ми Heart Eyes                                                         тази е чеснова Heart Eyes

   

Сега се сещам да ви кажа,че намерих хубава мас в Карфур.Нарязана е на шайби.Не е в кофичка.Доволна съм.Ако на някой му потрябва да знае Wink,че аз в чудо се видях докато си намеря Mr. Green

Последна редакция: нд, 05 сеп 2010, 15:07 от nolita

# 9
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Нолита, само три, ама пък какви Crazy!
Чудни са Peace!

# 10
  • Мнения: 2 172
Мариета ,много ти благодаря за разяснението.Значи ако правилно съм разбрала,украсата се поставя в самия край върху яйцето ,точно преди мятането във фурната/а така не се ли "плъзга" върху яйцето?

Сега ще споделя моята идея.Разгледах всички питки и тези ,които са с надпис са с доста по-малък надпис и общо взето е поместен в средата върху обща топка,а отстрани вече е раздвижена питката/възелчета,кифлички..../.

Това,което измислих е малко нестандартно ,но се надявам да се получи.
След като си раточна и слепя  листите тесто ги разделям на 3 или 5 части.Съответно едната част я поставям в средата по протежение в тавата/в диаметъра и/,оформена като дебело руло.Това ще ми е мястото за изписване на името.
Отаналите части ще оформя на възелчета от двете страни на това руло.Украса ще има и между тях/някакви цветчета и маково семе/.

Другият вариант е като при другите питки. Просто кръгчето в средата да е оформено като елипса и там да изпиша името.

# 11
  • под тепетата
  • Мнения: 9 296
А аз цяло лято - ни една  Blush , не пусках фурната, че беше страшна жега.
 Сега е мой ред да питам : направих питки паркър 2, не съм ги опитала, че са още горещи, на вид са екстра! Обаче не разбрах маслото само за намазване ли е ( 30гр ) или е за тестото ? Установих , че не съм сложила мазнина в тестото след като сравних Питки Паркър и Питки Паркър 2. След известен размисъл ( то и малко късно ми дойде на акъла ) едната доза е без масло ( само намазани лентичките и отгоре ), а в другата бухнах малко масло. И все пак питки без мазнина  Thinking  , но аз поне така го разбрах от рецептата.
   От Мама Цоцоланка чакам рецептата за едни козуначени кифлички ( а и други желаещи има в темата със снимките)  Praynig
 Пепика , благодарско за темата и ще си копна инфото за обредните питки и символиката   bouquet

# 12
  • Русе/София
  • Мнения: 1 826
И аз да се запиша.Пепика благодаря.

# 13
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
bilqna_69 , маслото се слага в тестото Wink.Тези дни правих питка от това тесто, супер стана.Сигурно и твоите кифлички са станали много вкусни Hug.

# 14
  • под тепетата
  • Мнения: 9 296
Току-що ги опитах, наистина са вкусни !  Тези без маслото малко сухички стоят, но няма да им простим! Вкусът е точно както го обичам - леко ми сладни. На втората доза сложих малко сиренце преди да навия и сусам отгоре. Уж са за закуска утре, но ще трябва да ги крия  Mr. Green Другият път - тройна ще е дозата !
  Аелис, освен питката и никът  ти много ми харесва   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт