Веганството - да споделим опит (6)

  • 38 491
  • 746
  •   1
Отговори
  • Мнения: 685

За Б12 и не само:
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html - на английски
http://cubbit.blogspot.com/2009/01/12.html - на български
http://cubbit.blogspot.com/2008/09/brief-von-dr-martin-balluch.html - на немски
http://cubbit.blogspot.com/2009/01/12_10.html - обобщен превод на български от последния линк, само за Б12
http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=324
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html
http://hamhum.net/content/view/118/84  

За желязото:
http://www.howtoeat.info/index.php?option=com_content&task=v … 649&Itemid=76
http://www.otbulgaria.com/index32.html

За калция:
http://www.self-help.bg/wellness/detox/263-s-koi-hrani-da-protiv … zata.html?start=1

За фитиновата киселина:
http://www.bb-team.org/articles/751/

За магданоза:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=149033

За халвата:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3530.html
http://hamhum.net/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid= … etail&id=4509
http://www.kulinarno-joana.com/2009/03/semolina-khalva/

За туршиите, киселото зеле и ферментацията:
http://www.bb-team.org/articles/3168/
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17516396#msg17516396
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17522337#msg17522337

Растителен протеин
http://www.bb-team.org/articles/3276_rastitelni-iztochnitsi-na-p … ein#axzz1A1DxjwBI

За млякото:
http://harmonica.bg/644

За ориза:
http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/04/new-way-to-soak-brown-rice.html

За мазнините, видовете зехтин, киселинност и т.н.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17359945#msg17359945
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17375651#msg17375651
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17399909#msg17399909

За суровите бобови
http://www.living-foods.com/articles/sprouting.html
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17496533#msg17496533 - страхотен и подробен пост на Реалист
Червен боб: "Инциденти на хранително отравяне са били установени свързани с консумирането на сурови или не добре сготвени червени бобени зърна. Симптомите могат да се появат след изяждането само на 4 сурови зърна и включват гадене, повръщане и коремна болка последвана от диария. Природно съдържащ се хемаглутен е отговорен за болеста, но може да бъде унищожен от високата температура при готвене и бобените зърна стават напълно безопасни за ядене. Поради тази причина червените бобчета не трябва да поникват."

Соеви зърна: Съдържат анти-трипсинов фактор (трипсинов инхибитор), който предотвъртява усвояването на аминокиселината метионин. Соевите кълнове трябва бързо да се потопят във вряща вода, за да се дезактивира трипсиновия инхибитор.


Оризово мляко:
http://www.nomilk.com/ricemilk.txt

Сейтан:
http://forkable.blogspot.com/2008/07/courtesy-of-toliveandeatinla.html
http://www.vavalu.net/?p=329
http://ecovege.org/novinite/novini-ot-bulgaria/211-novi-vege-pro … kti-seitan-tempeh
http://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_gluten_%28food%29

Домашна боза:
http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/

За кълновете:
http://www.polezno.info/zdravoslovna-hrana-pchelen-med-kulnowe-dieti-171.html
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=190.0
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.478.html
http://surovo.hit.bg/3_2.htm
http://surovo.hit.bg/3_3.htm
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=6977
http://www.living-foods.com/articles/sprouting.html

За хляба:
http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=1934&st=20
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3290.0.html
http://www.libsu.uni-sofia.bg/Statii/hliab.html
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382463.msg11674263#msg11674263
http://www.receptite.com/recepta.php?r=13343

За кваса:
http://sluncemoon.blogspot.com/2009/11/blog-post.html
http://www.mayamarkova.com/biology/B5Eukar/B5Eukar.htm
http://lichentrenior.com/hliabat-nezdrava-tradicia/

Естествени дъвки:
http://www.sliveninfo.com/index.php?id=14534
http://www.zvkedri.com/p_pasta.html

За пробиотиците

Зеленина на масата

Книги:
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=6
http://sproutman.com/index.php?main_page=document_product_info&a … amp;products_id=1
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=5
http://www.amazon.com/Quantum-Wellness-Cleanse-Essential-Healing … 33695&sr=8-1#
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-312/id-28117/malkata-goliama-ve … ianska-kniga.html
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=29717
http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%C5%ED%E7%E8%EC%ED%E8%FF%F2 - ензимният фактор

Филми:
http://vbox7.com/play:9270b50c Food Inc - Official Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM Sugar: the bitter truth

Био знаци

Био магазини:
http://www.zdravensait.hit.bg/superhrani.htm
http://www.bioslunceluna.com/shop
http://www.bio-bulgaria.com/biomag
http://www.balevbio.bg
http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=211
http://www.amiti.org/
био щандовете на елемаг, пикадили, хит

Био и феъртрейд неща

Солидарно земеделие

Онлайн магазини
http://www.thesuperfoodco.co.uk/
http://www.funkyraw.com/
http://www.iherb.com/default

Борса Слатина

Статия за връзката м/у храните и менструацията

Хранене според типа кожа

За свободните радикали

За афлатоксините

Сайт за замърсителите в храните

Форум на немски

Вегетариански диети

За месото и хората

Сайтове:
http://www.recipemagician.com/
http://www.zemianazaem.com/
http://bgcookbook.hit.bg/thesaurus/tofu.htm
http://www.vegiac.com/forums/recipes/
http://www.kulinarno-joana.com/category/fast/
http://www.kulinarno-joana.com/category/desserts/cookies/
http://vesy.wordpress.com/category/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B … 0%B2%D0%BD%D0%BE/
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/08/22/masapan/
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recipe_59
http://glutenfreegoddess.blogspot.com/2008/07/vegan-vegetarian-recipe-index.html
http://mandja.com/menuto/menu-recepti-postni-s-nahut
http://navigator.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1 … D0%BF%D1%82%D0%B8
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3710 - донати солени и сладки
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3640 - рецепта за тофу
http://www.vegebg.org/index.html
http://www.dar-center.com/section/?section=8
http://www.vegcooking.com/makingthetransition.asp

Таблица за комбинация на храните:
http://qito.files.wordpress.com/2007/02/troph.jpg
http://club-rh.blogspot.com/2009/01/blog-post_26.html
Ориентирахме се предимно по първите 2 таблици (черно-белите).
Линк към категорията ястия без месо от горния блог.

Препарати за миене на плодове и зеленчуци:
http://ekomag.com/vmchk/Za-doma/LOK-za-pochistvane-/LOK-universalen.html
http://maistorica.blog.bg/hobi/2009/01/05/malki-trikove-ekstrakt … -v-domakin.273443
http://dionis.dir.bg/_wm/catalog/item.php?did=61795&df=14&dflid=3
http://matatama.wordpress.com/2009/12/12/%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B … 1%83%D1%86%D0%B8/

Добри и лоши съчетания на витамини

За цветовете и хроматерапията
Правила за готвене. Въздействие на някои продукти

НАШИТЕ РЕЦЕПТИ:
Баница с тиквички
Хляб с моркови
Домашен ябълков оцет
Различни веге баници
Истинска сурова тахан халва
Трахана
Веганската мусака на Мег
Содена питка с праз
Сос за зеленчуци на пара
Пълнени "мидички" със зеленчуци и "сирене"
Сладки с портокалов сок
Бързо, вкусно и полезно
Домашен квас + рецепта за хляб с кваса (Дао)
Пастет
Рецепти за боза
Авторска салатка на Щастливата
Авторска салатка и от Реалист
Баба Гануш
Зелена салата с киви дреснинг
Здравословна лютеница
Дал (леща с ориз)
Енергийна торта
Салата с тофу и оризово фиде

Събрани рецепти от първите теми благодарение на Щастливата

*Ето тук 21 дневен период, в които може да се пробвате на веганска диета. Медицински лица ще ви изпращат съвети, рецепти и т.н. Може да им задавате въпроси:
http://support.pcrm.org/site/PageServer?pagename=21day_vegan_kic … mp;autologin=true

Тук е събрана цялата информация от тема 2

Старите теми:
Веганството - да споделим опит
Веганството - да споделим опит - 2
Веганството - да споделим опит - 3
Веганството - да споделим опит - 4
Веганството - да споделим опит - 5

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 00:28 от Cantariny

# 1
# 2
  • Мнения: 1 849
Благодаря, Cantariny!   bouquet
Можеш да приложиш от 43 страница събраните рецепти, които Вери е постнала -
"линк със събраните рецепти от първите теми, които Щастливата ми прати преди доста време".

Днес бяхме на екопътека Бели Искър (до Самоков), невероятна река, спокойствие и сравнително лек маршрут за деца  Peace

Мег, би ли споделила отново "каймата/пастет" с леща? Досега я търсих и не можах да я открия...

Последна редакция: нд, 29 май 2011, 21:23 от M_Nik

# 3
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Поздравления и благодарности за новата тема. И пожелания за чисти зеленчуци! Hug

# 4
  • Мнения: 189
   bouquet

Мег, би ли споделила отново "каймата/пастет" с леща? Досега я търсих и не можах да я открия...
Рецептата беше на Щастливата
Цитат
Днес приготвих кайма от сварена и пасирана леща, ситно нарязан лук, фини овесени ядки, кимион, червен пипер и чубрица. Обаче вечерта нямах време да правя кюфтенца и намазах каймата върху филийки с малко масълце и ги сложих за малко във фурната. Получиха се много хубави принцеси с кайма! Мъжът ми много ги хареса! Малкият също яде. Very Happy

# 5
  • Мнения: 685
Фотина ме изпревари.  Wink Аз правих кюфтенца и станаха мечта.

M_Nik, аз исках да те питам наскоро за екопътеки подходящи за малки деца и ти хоп писа за Бели Искър.  Hug Има ли други горе долу на разстояние 100км от София?

Добавих рецептите. Sunglasses

# 6
  • Мнения: 1 849
Извинявам се, пак съм недоразбрала  Blush Може би защото Мег беше дала и един пастет с червена леща и оттам. Важното, че е налице и ще го пробваме  Simple Smile Благодаря!

Cantariny, бяхме и на екопътеката до Луковит - река Златна Панега (около 24 май) и е много лек прехода, с много пейки и красиви мостчета. Чудничко за деца! Повече ми хареса даже от Бели Искър. Посетете задължително и пещерата Проходна (до Карлуково).  Виж в тази тема, там си обсъждаме и други маршрути: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=397959.195

# 7
  • София
  • Мнения: 5 190
Cantariny, и аз благодаря!
 М Ник, най-накрая се разкри тайната на твоите безкрайни екопътеки Grinning
А има ли подобна тема за туризъм с преспиване в манастири? (не че ми носят винаги положителни емоции, но поне хотелиерският елемент е сведен до минимум)

Последна редакция: нд, 29 май 2011, 23:46 от търся си ник

# 8
  • Мнения: X
Cantariny, благодаря!   bouquet

# 9
  • Мнения: 223
Добра нощ и от мен. Миналата седмица два пъти ядохме лещени кюфтенца, детето много ги одобри. За утре още нямам идея...

# 10
  • Мнения: 961
И аз тук!   bouquet

# 11
  • Мнения: 2 132
  bouquet

Мег, би ли споделила отново "каймата/пастет" с леща? Досега я търсих и не можах да я открия...
Рецептата беше на Щастливата
Цитат
Днес приготвих кайма от сварена и пасирана леща, ситно нарязан лук, фини овесени ядки, кимион, червен пипер и чубрица. Обаче вечерта нямах време да правя кюфтенца и намазах каймата върху филийки с малко масълце и ги сложих за малко във фурната. Получиха се много хубави принцеси с кайма! Мъжът ми много ги хареса! Малкият също яде. Very Happy

Ако дадете и някакви грамажи... Simple Smile

# 12
  • Мнения: 1 708
Cantariny, благодаря за темата   bouquet! За рецептите събрани от Щастливата също се радвам, защото тогава не можах да ги изтегля и после забравих.

Аз установих, че ядковите млека са ми тежки. След млякото от кашу, днес правих от бадеми и лешници, да ги опитам. Вкусно ми е, но май ще ги консумирам в малки количества.

# 13
  • Мнения: 3 869
  bouquet за темата!!!

М-Ник, аз ако съм споменавала кайма с леща, то е било по отношение "каймата" за елдените ни кюфтенца, в които слагам и около 1/3 сварена червена леща, настърган морков, подправнки каквито ми видят очите и малко мазнина... Иначе пастет с червена леща може и като сос да се направи - зависи колко вода ще се остав ипри лещата - сварена червена леща с малко лук и морков, смляно кашу, пасирана червена чушка, мазнинка, сол на вкус, миже и други подправки - но с кашуто и чушката става страхотен вкуса!!

Една грахова грем-сума правих, която много допадна на мъжа ми (а той такива неща по принцип не яде...):
- картоф, лук, замразен грах, тиквички, сушени зеленчуци (морков, чушка, праз, пъщернак) копър, малко овесено мляко, сол, черене пипер, зехтин накрая. Много интерен и специфичен вкус придобиват ястията от точно тези сушени зеленчуци, но в случая беше много сполучливо.

Търся си ник, откъде е баклата?! Рецептата звучи страхотно, но аз още не съм намирала бакла да кухпя...

# 14
  • Мнения: 1 732
Cantariny,
Благодаря за темата Hug  bouquet

надявам се да науча пак нещо ново и интересно тук! А и да обменяме новости Simple Smile

При мен новостта е, че доверието ми към -био- се разклати неимоверно, след трагедията с бактерията.
Днес готвих . Simple Smile /още не съм в силите си, но поне мисля,че разбрах основната причина за случката/
Зеленчуци с малко елда  и
Баница с карфиол, но добавих и яйца.

Общи условия

Активация на акаунт