Веганството - да споделим опит - тема 15

  • 38 203
  • 743
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 5 193
За Б12 и не само:
на английски
на български
на немски
обобщен превод на български от последния линк, само за Б12
Вегетарианство и Витамин B12 (кобаламин)
Източници на витамин В 12 във вегетарианската диета
B12 – митове, легенди и самата истина

За желязото

За калция За млякото

За фитиновата киселина

За пробиотиците

За растителния протеин

За туршиите, киселото зеле и ферментацията:
Хранене по български ... или сезонът на туршиите
Коментари от темата: 1  2

За мазнините, видовете зехтин, киселинност и т.н.:1 2 3

За суровите бобови:
на английски
страхотен и подробен пост на Take a smile
Червен боб: "Инциденти на хранително отравяне са били установени свързани с консумирането на сурови или не добре сготвени червени бобени зърна. Симптомите могат да се появат след изяждането само на 4 сурови зърна и включват гадене, повръщане и коремна болка последвана от диария. Природно съдържащ се хемаглутен е отговорен за болеста, но може да бъде унищожен от високата температура при готвене и бобените зърна стават напълно безопасни за ядене. Поради тази причина червените бобчета не трябва да поникват."
Соеви зърна: Съдържат анти-трипсинов фактор (трипсинов инхибитор), който предотвъртява усвояването на аминокиселината метионин. Соевите кълнове трябва бързо да се потопят във вряща вода, за да се дезактивира трипсиновия инхибитор.

За месото и хората

Сейтан:
Рецепта /на английски/
Вегетарианското месо
Нови веге продукти - Сайтан и Темпе
Wheat gluten (food)

За кълновете:
Как се правят кълнове
Откъс от книгата на Доктор Шалер:Покълване на семената и Отглеждане на млади поници
Книга:Кълновете - лечение и здравословно хранене
SPROUTING: A BRIEF OVERVIEW

За джинджифила За магданоза Зеленина на масата Видове зелени салати

Заместители на яйцата

За кваса и хляба:
Направи си квас - отгледай си живот
Натурална закваска
Закваска от грозде
Мая (квас) от нахут
Хлябът
Хлябът на българина
Хлябът – нездрава традиция

Таблици за хранителните стойности и комбиниране на храните:
Съчетаване на храните
Таблици за разделно хранене
Линк към категорията ястия без месо от горния блог.
Каталог на продуктите и хранителните им стойности  
Know what you eat
Добри и лоши съчетания на витамини
Хранене и алкално-киселинен баланс
Хранене според типа кожа
Правила за готвене

Препарати за миене на плодове и зеленчуци:
Екстрактът от грейпфрут и приложение в домакинството
Препарати за домакинството
Измиване на плодове и зеленчуци със сапунени ядки

За пречистване от паразити  Божията аптека  За цветовете и хроматерапията

Солидарно земеделие

Био знаци

Магазини:
Борса Слатина
Амитица ООД-он-лайн магазин
My organic market
Биомаг
Балев био маркет
Биосвят
Био магазин Зоя
Зелена земя
Здравен сайт
Био и феъртрейд неща
The superfood
Funkyraw
I herb
био щандовете на Елемаг, Пикадили, Хит, Карфур, ДМ

Заведения за хранене, кетъринг:
Soul Kitchen - София
Слънце Луна
Кринг
Веда Хаус
Dream House
Veggic - Пловдив
Кухня Вега - Пловдив


Сайтове и блогове:
RecipeMagician
Земя на заем
Think About Organic
Naturelita
Блогът на Деси за здравословен начин на живот
В кухнята на моето семейство
Colour of Cinnamon
Vanilla kitchen
Lily's garden
Moon bites
Магия и любов
Алфиола
Кулинарно в кухнята с Йоана
Готварство.бг
Каталог на български кулинарни блогове
Сайт на българското вегетарианско общество
Органично
Здравен център Дар
Peta
Vegiac
Glutenfree vegan-vegetarian-recipe-index
Lookbook Cookbook
Zdravei

Книги:
Sproutman's Kitchen Garden Cookbook
Food Combining & Digestion
Quantum Wellness Cleanse
Малката Голяма Вегетарианска книга
Да храним детето здравословно
Ензимният фактор
Енергични за цял живот

Филми:
Food Inc
Hungry for change
Earthlings
Forks Over Knives
Sugar: the bitter truth
Най-вдъхновяващата лекция от Гари Юрофски
*част от съдържанието на филма не е препоръчително за хора със слаби нерви и бременни*
Gary Yourofsky's Speech: Q&A Session

Ето тук- 21 дневен период, в които може да се пробвате на веганска диета. Медицински лица ще ви изпращат съвети, рецепти. Може да им задавате и въпроси.


Форум на немски

РЕЦЕПТИ:
Халва: 1 2
Оризово мляко Нов начин за накисване на кафяв ориз
Тофу
Домашна боза
Баница с тиквички
Хляб с моркови
Домашен ябълков оцет
Различни веге баници
Истинска сурова тахан халва
Трахана
Веганската мусака на Мег
Содена питка с праз
Сос за зеленчуци на пара
Пълнени "мидички" със зеленчуци и "сирене"
Сладки с портокалов сок
Бързо, вкусно и полезно
Домашен квас + рецепта за хляб с кваса (Дао)
Пастет
Рецепти за боза
Авторска салатка на Щастливата
Авторска салатка и от Реалист
Баба Гануш
Зелена салата с киви дреснинг
Дал (леща с ориз)
Енергийна торта
Рецепта за тофу
Вкусни рецепти без животински продукти
Динено мляко
Грис халва от Търся си ник
Донати солени и сладки
Бисквитки от амарант от Щастливата
Светкавична овесена "питка" от Търся си ник
Портокалово сладко с фурми



АРХИВ

# 1
  • Мнения: 9 991
 Peace Нищо, че не съм веган, пък съм първа.

# 2
  • Мнения: 149
Благодаря за новата тема kashmir!  Hug

# 3
  • София
  • Мнения: 1 402
kashmir, сърдечно благодаря   bouquet

# 4
  • Мнения: X
 kashmir   ,    bouquet

# 5
  • Мнения: 154
Благодаря и аз за темичката, с удоволствие чета и следя всичко, което публикувате!

# 6
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 731
Kaшмир, благодаря за новата тема и за огромният труд, който полагаш всеки път, когато стигнем до 50_та страница!  bouquet
Il cuscus[1] o cùscusu (in francese: couscous; in arabo maghrebino: كسكس; in berbero: seksu) è un alimento tipico del Nordafrica e della Sicilia occidentale, costituito da agglomerati ovvero granelli di semola cotti a vapore (del diametro di un millimetro prima della cottura). Това, което ние имаме навика да наричаме кускус(в случая буквички), е вид паста. Истинският кус кус е нещо съвсем друго и има форма на едри зърна пясък (гранели).Бих го сравнила по-скоро с булгур, само че по-ситен. Тук го правят обикновено с риба или със зеленчуци.

# 7
  • Мнения: 261
Здравейте Hug

Манджи разни:

Скрит текст:
- яхнийка с нахут и къри
- киноа със зеленчуци
- баница с тофу и спанак , и отзад сладка баница с ябълка , от тук - http://www.vegankitsch.com/ - много хубава веган закусвалничка Simple Smile

# 8
# 9
  • Мнения: 3 367
Kaшмир, благодаря за новата тема
*
мога ли да замразя сварен нахут? ако не-какво да го правя освен хумус и да го замажа в пюре /супа  (много го разварих,доста е пюреджосан).Мерси!

# 10
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 731
Kaшмир, благодаря за новата тема
*
мога ли да замразя сварен нахут? ако не-какво да го правя освен хумус и да го замажа в пюре /супа  (много го разварих,доста е пюреджосан).Мерси!

Замразявай без проблем. Ако искаш варен, ако искаш на хумус. Аз съм замразявала и не съм имала проблеми.
Палечка,много вкусно. Особено баничките!Ммммммммммммм! Аз все се каня да си направя, ама после си мисля колко калории и ... отлагам за към коледните празници. Поне да си имам оправдание! Wink Mr. Green

# 11
  • Мнения: 19 296
Извинявам се за спама, немско говорящите могат ли да кажат какво е натрон? Дали ще го има при нас в магазина? Засилила съм се да правя брецели и го има в рецептата.

# 12
  • Мнения: 149
Извинявам се за спама, немско говорящите могат ли да кажат какво е натрон? Дали ще го има при нас в магазина? Засилила съм се да правя брецели и го има в рецептата.

Натрон е сода бикарбонат.  Simple Smile

# 13
  • Мнения: 9 991
Палчечка, страхотно ти изглеждат ястията.

Не знам дали е обсъждано, да попитам с какви препарати чистите, за мен са неотменна част от домакинството. Замислям се за Фрош, че не вредели на околната среда. Интересни са ми предложения, но да не са на баснословни цени. Най ме мори варовика в банята. Peace

# 14
  • София
  • Мнения: 5 188
Кашмир, наздраве !
Благодаря за усърдието!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4396603 Подаване на сигнали за храни, не съм проучила още, видях в темата Черен списък.

Общи условия

Активация на акаунт